poniedziałek, 16 marca 2020

Ostara/Wielkanoc - Receptury i Rękodzieło

PRZEPISY KULINARNE
ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTEM OSTARA

Jedzenie jest często punktem centralnym wszelkich spotkań towarzyskich.
Ucztowanie po odbyciu rytuału pozwala wszystkim uczestnikom zejść na
ziemię oraz daje czas na przyjacielskie obcowanie z innymi ludźmi. Śmiech,
żarty, rozmowy i wspólne jedzenie idą w parze z faktem, że podczas dobrego
posiłku ludzie po prostu cieszą się wzajemnie swoim towarzystwem.
Poniższe przepisy z pewnością sprawią, że twoja rodzina i znajomi będą
się rozkoszować wyjątkowym smakiem przygotowanych przez ciebie potraw.
O ile to możliwe, możesz także zaprosić swoich gości do wspólnego
gotowania. Kiedy ludzie razem przygotowują posiłek, w prosty sposób dodają
mu magii.

SZPARAGI NA PARZE Z CYTRYNĄ

Szparagi są jednym z pierwszych warzyw, które najszybciej i najwcześniej w
ciągu roku dojrzewają do zbiorów, dlatego są idealnym wyborem, jeśli chodzi
o potrawę korespondującą z pierwszym dniem wiosny.

Składniki:
½ kg szparagów,
1 cytryna,
sól i pieprz.

Obetnij twarde końce szparagów i umieść je w naczyniu do gotowania na
parze. Gotowanie warzyw na parze nie zajmuje wiele czasu, więc miej je na
oku. Kiedy są już gotowe, przybierają ciemniejszy kolor. Po około pięciu
minutach woda w parowarze zacznie się gotować. Jeśli wolisz, by szparagi
były bardziej miękkie, pogotuj je nieco dłużej. Kiedy już się gotują, zeskrob
skórkę cytryny (jedną łyżkę stołową) i wyciśnij sok, a potem zmieszaj razem
skórkę i sok. Odsącz szparagi z wody i polej je cytrynową miksturą. Dodaj do
smaku sól i pieprz.

JAJKA FASZEROWANE MIELONĄ GORCZYCĄ

Jajka na twardo są żelaznym punktem programu podczas obchodów sabatu
Ostara. Wypróbuj ten przepis na jajach tradycyjnie przyprawionych na ostro.

Składniki:
1 tuzin jaj na twardo, schłodzonych i obranych;
4 łyżeczki drobno posiekanej szalotki;
4 łyżeczki drobno pokrojonego selera;
4 łyżeczki zmielonej w młynku gorczycy;
½ szklanki majonezu;
szczypta curry do smaku.

Schłodzone i obrane jajka pokrój wzdłuż na połowy. Wydrąż żółtka do miski
i rozgnieć. Dodaj szalotkę, seler, gorczycę i majonez do żółtek i wszystko
razem dobrze wymieszaj. Każdą połówkę jajka wypełnij masą. Na koniec
posyp szczyptą curry.

QUICHE GRECKIEJ BOGINI

Składniki:

6 jaj,
½ szklanki mleka,
2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli,
¼ szklanki siekanych czarnych oliwek,
½ szklanki posiekanych rzymskich pomidorów,
¾ szklanki ugotowanego wcześniej szpinaku,
½ szklanki posiekanej czerwonej papryki,
¾ szklanki pokruszonego sera feta,
1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano,
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii,
sól i pieprz do smaku,
1 mrożony (gotowy do pieczenia) spód kruchego ciasta.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W misce lekko rozbełtaj jajka. Dodaj
mleko i ubijaj przez kolejną minutę. Dodaj resztę składników i dobrze
wymieszaj. Gotową masę wylej na spód ciasta i sprawdź, czy kawałki
warzyw i sera są równo rozmieszczone na cieście. Piecz około 35 minut.
Upewnij się, czy ciasto stwardniało na środku, zanim wyjmiesz je z
piekarnika.

MIĘTOWE KOTLETY JAGNIĘCE

Składniki:

½ szklanki oliwy z oliwek,
½ szklanki posiekanej świeżej mięty,
1 łyżka zmielonego czosnku,
sól i pieprz do smaku,
4 kotlety jagnięce.

W naczyniu żaroodpornym zmieszaj oliwę z oliwek, miętę, czosnek, sól i
pieprz. Dodaj kotlety jagnięce i trzymaj je w marynacie przez 20 minut.
Potem umieść kotlety na tacy do opiekania, podlewając marynatą. Piecz je z
każdej strony przez około 6 minut.

GORĄCE SŁODKIE BUŁECZKI

Składniki:

4 szklanki mąki,
1 paczka suszonych drożdży,
1½ łyżeczki zmielonego cynamonu,
¾ szklanki mleka,
½ szklanki oleju roślinnego,
1/3 szklanki cukru,
½ łyżeczki soli,
3 jajka,
1 szklanka rodzynek.
Lukier:
1 ubite białko,
1 szklanka cukru pudru,
1 łyżka mleka,
1 łyżeczka wanilii.

Wymieszaj w dużej misce 1½ szklanki mąki, drożdże i cynamon. W rondlu
do kandyzowania (z termometrem) połącz mleko, oliwę, cukier oraz sól i
podgrzewaj w temperaturze 50 stopni C. Kiedy masa jest już gorąca, wlej ją
do wcześniejszej masy z mąki, a potem dodaj jajka. Miksuj całość na niskim
biegu aż do chwili, kiedy wszystkie składniki będą połączone (pamiętaj o
zeskrobaniu brzegów miski), a potem – na wysokim biegu przez 3 minuty.
Za pomocą szpatułki dodaj rodzynki, po czym dodaj resztę mąki. Kiedy
ciasto jest już tak gęste, że mieszanie łyżką przychodzi z trudnością, wylej je
na oprószoną mąką deskę i zagniataj w dłoniach. Uformuj kulę i umieść w
natłuszczonej misce. Potem przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw do
wyrośnięcia na 90 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przedziurkuj ciasto i umieść z powrotem na oprószonej mąką
powierzchni, przykryj i pozostaw na kolejne 10 minut. Podziel ciasto na 12–
15 porcji i każdą z nich uformuj w kulkę. Kulki ciasta połóż na nasmarowanej
tłuszczem blasze do pieczenia w odległości 5 cm od siebie. Przykryj
ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut. Za pomocą ostrego noża
narysuj znak krzyża na górze każdej bułeczki. Posmaruj każdą z nich ubitym
białkiem jajka. Piecz w temperaturze 190 stopni C przez 12–14 minut.
Podczas gdy bułeczki się pieką, zmieszaj w misce składniki na lukier –
najlepiej zmiksuj. Dodaj więcej mleka, jeśli chcesz, żeby jego konsystencja
była rzadsza.
Odstaw bułeczki do schłodzenia na jakieś 10 minut, a potem udekoruj je
lukrem.

CIASTO MIODOWE

Jakakolwiek potrawa zawierająca miód doskonale nadaje się na sabat Ostara.
Pszczoły obudziły się już z hibernacji i są niezwykle zajęte lataniem i
tworzeniem miodu. Potrawy z miodem mają za zadanie uczczenie budzenia
się pszczół oraz roślin, od których pszczoły są zależne.

Składniki:

2½ szklanki mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody do pieczenia,
½ łyżeczki soli,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki cynamonu,
1 szklanka miodu,
1/3 szklanki oleju roślinnego,
4 jajka,
1 łyżeczka skórki pomarańczowej,
1 szklanka soku pomarańczowego.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, a potem nasmaruj tłuszczem i oprósz
mąką dwie okrągłe formy do pieczenia (mające około 20–25 cm średnicy).
Zmieszaj wszystkie suche składniki, a potem dodaj wszystkie płynne i dobrze
zmiksuj. Wlej masę do foremek i piecz około 28 minut. Sprawdź środki obu
ciast za pomocą wykałaczki i wyjmij je z piekarnika, kiedy wykałaczka po
wyjęciu pozostaje czysta. Pozostaw ciasta w formach na 5 minut do
schłodzenia, a potem obróć je na kratce.

SZYNKA W SOSIE Z ZIELONEJ PIETRUSZKI

Pietruszka to kolejna wczesnowiosenna roślina o wielu zastosowaniach:
oczyszcza podniebienie, służy do dekoracji i jest jedną z podstawowych
przypraw. Ten irlandzki sos z zielonej natki pietruszki, którym zroszona jest
gotowana szynka, to przysmak idealny na piękny wiosenny dzień.

Składniki:

szynka.

Sos:
¼ szklanki masła,
¼ szklanki mąki,
1¼ szklanki lekkiej śmietany,
1 pęczek świeżej pietruszki drobno posiekanej,
sól i pieprz do smaku.

Upiecz szynkę w piekarniku, stosując zalecane na opakowaniu temperaturę i
czas pieczenia. Na kilka minut przed końcem zacznij robić sos. Rozpuść
masło w naczyniu i dodaj mąki, żeby zrobić zasmażkę. Stale mieszaj, aby
uniknąć przypalenia, i zrumieniaj przez kilka minut. Podgrzewając na małym
ogniu, powoli dodaj śmietanę i nie przestawaj mieszać, dopóki zasmażka nie
będzie miała całkowicie jednolitej konsystencji. Dodaj pietruszkę, sól i
pieprz, wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez około 4–5 minut,
nadal bez przerwy mieszając. Zdejmij z ognia i podaj pokrojoną szynkę
mocno oblaną sosem.

SEROWE TŁUCZONE ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM

Koperek jest znakomitym warzywem kojarzonym z wiosną. To szybko
rosnąca roślina, która nieco przypomina szparagi, bo podobnie jak one
posiada świeży zielony smak.

Składniki:
4 szklanki tłuczonych ziemniaków,
25 dag miękkiego kremowego sera,
1 ubite jajko,
2 łyżki suszonego koperku.

Nasmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne o objętości 2 litrów i rozgrzej
piekarnik do 180 stopni C. Używając miksera, zmieszaj tłuczone ziemniaki,
ser, jajko i koperek. Ubijaj masę do chwili, kiedy ser stanie się w pełni gładki.
Za pomocą szpatułki przenieś masę do natłuszczonego naczynia i wygładź od
góry. Piecz przez 45 minut.

KONIK POLNY – DRINK ALKOHOLOWY

Idealnym dopełnieniem święta Ostara jest bogaty i miętowy napój
alkoholowy. Jego jasnozielony kolor doskonale wkomponowuje się w
charakterystyczne dla sezonu barwy, a jego miętowy smak chłodzi i orzeźwia.
Nawet jego nazwa przywodzi na myśl uczucia związane z wiosennymi
wypadami za miasto. Jest to napój, który można zrobić za pomocą miksera
albo w shakerze, w obu wypadkach dodając kostki lodu do schłodzenia.

Składniki:
1 część śmietany,
1 część białego likieru czekoladowego,
1 część likieru miętowego.

Wymieszaj wszystkie części razem w shakerze i wylej na kostki lodu w
szklankach do martini. Możesz też dodać miksturę do miksera razem z
kostkami lodu i miksować, dopóki nie stanie się gładka i zimna.

WIOSENNIE ZIELONY PONCZ DLA DZIECI

Tego rodzaju poncz można zrobić dzieciom, aby one też miały swój własny
zielony drink.

Składniki:
8 puszek nektaru guanabana albo osobno: 4 puszki nektaru z
bananów oraz 4 puszki nektaru z gujawy,
4 puszki napoju gazowanego 7Up,
1 litr zielonego sorbetu.

Zmiksuj wszystkie składniki, wlej do miski z ponczem i podaj.
Chociaż wiele z poprzednich przepisów uważa się za tradycyjne dania
odpowiednie na tę porę roku, to jednak kilka z nich nie idzie w parze z nieco
bardziej współczesną dietą stosowaną przez pogan, czyli dietą wegańską,
wegetariańską czy pescowegetariańską[42]. Mogą one nie być wybierane przez
osoby, które lubią jeść rzeczy lokalne i nienaruszające równowagi
ekologicznej.
Szparagi to warzywa wiosenne, podobnie jak: sałata, grzyby i rzodkiewki.
Rośliny te rosną szybko i lepiej w chłodniejszych temperaturach. Mogą być
składnikiem zup, sałatek i wielu innych dań. Kolejnym wiosennym i często
lokalnym przysmakiem są ryby. Kiedy jeziora i rzeki zaczynają się ocieplać,
ryby stają się bardziej aktywne i głodne, dlatego też łatwiej je wtedy złapać.
Jeśli jesteś wędkarzem, to wiesz o tym najlepiej. Jeśli odwiedzasz targi
rolnicze albo spółdzielnie spożywcze, to wiesz, że świeże ryby można dostać
w sezonie i często są wtedy w dobrej cenie.
Poniższe przepisy są przeznaczone dla tych, którzy szukają propozycji
menu pasujących do kuchni wegańskiej, wegetariańskiej czy
pescowegetariańskiej.

SUROWE SZPARAGI I ZUPA Z AWOKADO

Jeśli nie jesteś przyzwyczajona do spożywania surowych produktów, to ta
potrawa może być dla ciebie zaskoczeniem, niemniej jest to pożywna zupa
pełna smaku, zdrowa i w dodatku niedroga.

Składniki:
½ kg szparagów,
2 owoce awokado,
½ łyżeczki soli,
¼ łyżeczki pieprzu,
3 szklanki wody.

Obetnij twarde końce szparagów i wyrzuć je. Drobno pokrój około ¼ główek
szparagów i odstaw je na bok. Posiekaj resztę na kawałki około 1 cm długości
i wrzuć do blendera. Przekrój awokado na połowy, usuń pestkę, wydrąż
połówki awokado i wrzuć je do blendera. Dodaj sól, pieprz i wodę i miksuj aż
do uzyskania gładkiej masy. Dodaj odłożone wcześniej drobno posiekane
główki szparagów i schładzaj przez około 30 minut przed podaniem.

MIODOWO-IMBIROWE MARCHEWKI

Składniki:
2 łyżeczki zmielonego imbiru,
3 łyżki miodu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 pomarańcza,
½ kg młodych marchewek.

Do przygotowania tej pysznej przekąski użyj naczynia do gotowania na
wolnym ogniu. W małej misce zmieszaj imbir, miód i oliwę z oliwek. Do
mikstury dodaj sok i skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszaj i sprawdź, czy
imbir nie ma grudek. Oczyszczone i przycięte marchewki wrzuć do naczynia
do gotowania i zalej je płynną masą, po czym dobrze wymieszaj, tak aby
masa całkowicie zakryła marchewki. Gotuj na małym ogniu przez kilka
godzin, dopóki marchewki nie będą miękkie.

GRZYBY CZOSNKOWE

Wraz z roztapiającym się śniegiem i nadchodzącym deszczem pojawią się
także grzyby w całej okazałości, dlatego każde wiosenne danie jest dobrą
okazją, aby je do niego włączyć. Poniższa receptura będzie wymagała użycia
dużego garnka, ale efekt będzie nawet lepszy, jeśli będziesz gotować wolno
przez cały dzień w kotle na otwartym ogniu.

Składniki:
1½ kg grzybów,
1 duża cebula,
1 główka czosnku,
1 pęczek świeżej pietruszki,
4 łyżki masła (albo bezmlecznego produktu dla wegan),
2 szklanki wina Chablis.

Oczyść grzyby i odetnij ich nóżki. Obierz i pokrój cebulę na ćwiartki lub,
jeszcze lepiej, na ósemki – nie potrzeba tu nazbyt dużych kawałków. Obierz
czosnek i pokrój drobno albo użyj wyciskarki. Drobno posiekaj pietruszkę.
W dużym naczyniu rozpuść masło na małym lub średnim ogniu. Dodaj cebulę
i gotuj, aż będzie półprzezroczysta. Dodaj wino, czosnek i pietruszkę i dobrze
wymieszaj. Potem dodaj grzyby i wymieszaj wszystko razem. Duś pod
przykryciem przez kilka godzin na małym ogniu.

PRZEGRZEBKI Z MIODEM I LIMONKĄ

Składniki:
1 limonka,
3 łyżki miodu,
½ kg przegrzebków.

Skórkę i sok z limonki dodaj do miodu i dobrze wymieszaj. Połącz miksturę z
przegrzebkami tak, by masa całkowicie je zakryła. Połóż wszystko na
opiekaczu i piecz, aż przegrzebki w całości będą miękkie. Czas opiekania
może być różny w zależności od rozmiaru przegrzebków.

RYBA W SOSIE CHILI Z PAPRYKĄ

To cudownie smakowite i nieco pikantne danie rybne obudzi twoje kubki
smakowe na wiosnę.

Składniki:
1 czerwona papryka,
1 pomarańczowa papryka,
1 żółta papryka,
1 mała butelka tajskiego sosu chili,
4 filety rybne, np. z tilapii albo innej ryby właściwej dla twojego
regionu.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Posiekaj papryki na małe, cienkie paski.
Wymieszaj je w misce i dodaj tyle sosu chili, aby całkowicie zakrył kawałki
papryki. Umieść rybę w naczyniu żaroodpornym i pokryj ją całkowicie sosem
z papryką. Piecz do momentu, aż ryba będzie biała i będzie się rozwarstwiać.
Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości filetów.

ZUPA JAJECZNA

Składniki:
¼ szklanki drobno posiekanej szalotki,
1 łyżka zmielonego imbiru,
6 szklanek bulionu warzywnego,
1 tuzin jaj,
1 łyżka mąki kukurydzianej,
¼ do ½ szklanki wody.

Zagotuj bulion, szalotkę i imbir. Kiedy bulion się gotuje, wbij wszystkie jajka
do miski miksera. Ubijaj je mikserem albo trzepaczką, aż będą dobrze
zmieszane. W osobnym naczyniu zmiksuj mąkę i zimną wodę, mieszaj, aż
mąka się dobrze rozpuści. Kiedy bulion zacznie bulgotać, delikatnie i powoli
wlej do niego jajka, równocześnie cały czas ruszając miską, aby jajka
„zraszały” powierzchnię. Jeśli rosół przestaje bulgotać, przestań wlewać i
zaczekaj, aż znów zacznie wrzeć. Po wlaniu całej jajecznej masy powoli wlej
masę z mąką do gotującej się zupy i zamieszaj. Gotuj przez 3 minuty, aż do
zgęstnienia.


RĘKODZIEŁO
Rękodzieło to miły sposób na wyzwalanie kreatywności w grupie przyjaciół
lub z rodziną w czasie przerwy świątecznej. Wiosna to również cudowna pora
do rozpoczynania nowych projektów. Baw się dobrze i pozwól swojej
wyobraźni rozwinąć skrzydła.

JAJECZNE KONFETTI

Wykonane własnoręcznie jajeczne konfetti może się składać z czegokolwiek,
co się zmieści do środka wydmuszki. Brokat czy sproszkowana kreda mogą
sprawić wiele frajdy i zarazem narobić dużego bałaganu, dlatego najlepiej
używać ich na zewnątrz.

Potrzebne będą:

opróżnione z zawartości całe skorupki jajek – prawdziwe albo
zrobione z papier-mâché;
wypełnienie: brokat, sproszkowana kreda, konfetti, zioła itp.;
dekoracja: farby, barwniki, markery, naklejki itp.;
mały lejek z papieru do napełniania wydmuszek;
taśma lub klej do zalepienia otworu.

Podczas robienia jajecznego konfetti z prawdziwych jaj należy pamiętać o
kilku wskazówkach. Po pierwsze jajeczne konfetti wymaga dużo pracy.
Musisz zrobić dziurki na obu końcach jajka i wydmuchać zawartość (białko i
żółtko), co może być nieprzyjemne. Potem musisz się upewnić, że
wydmuszki zostały całkowicie i naprawdę dobrze opłukane, aby po kilku
dniach nie zaczęły brzydko pachnieć. Następnie musisz pozwolić im
wyschnąć, aby to, czym zamierzasz wypełnić wydmuszkę, nie przylepiło się
w środku do skorupki. Innym rozwiązaniem jest użycie – zamiast
prawdziwych wydmuszek – jajek z masy papierowej kupionych w sklepie.
Zanim wypełnisz jajka – czy to prawdziwe, czy też papierowe – warto je
udekorować, używając w tym celu: barwników, farb, naklejek czy nawet
kredek. Dużą frajdę daje eksperymentowanie przy robieniu naturalnych
barwników i obserwowanie tego, jak się pojawiają. Jeśli nie idzie ci to zbyt
dobrze, nie szkodzi, bo przecież i tak zamierzasz w końcu stłuc swoją
wydmuszkę!
Kiedy skorupki jajek są już udekorowane, musisz je teraz czymś napełnić,
co oznacza, że jeden z otworów w jajku powinien być na tyle duży, aby
można było przez niego wsypać wypełnienie, drugi natomiast na tyle mały,
aby wypełnienie nie wypadło z wydmuszki. Oto dlaczego brokat i
sproszkowana kreda tak dobrze się do tego nadają. Za pomocą małego lejka
ze zrolowanego papieru szybko napełnisz jajka jedno po drugim. Wypełnij je
na tyle, na ile ci to odpowiada. Im więcej wypełnienia będzie w środku, tym
więcej bałaganu i tym więcej zabawy!

Aby rozpocząć zabawę z jajecznym konfetti, po prostu rzuć je w grupę
ludzi. Po uderzeniu skorupka się stłucze i eksploduje wypełnieniem na daną
osobę, która zostanie zasypana tym, co było w środku wydmuszki
(szczególnie brokatem lub kredowym proszkiem!). Zachowaj ostrożność,
używając prawdziwych jajek, ponieważ istnieje możliwość zranienia podczas
zabawy. Połamane skorupki mogą być bardzo ostre i skaleczyć ludzi, więc
jajka papierowe stanowią bezpieczniejszą wersję. Ponadto mają one otwór
odpowiedniego rozmiaru, aby móc je wypełnić. Jest on często zakryty
kawałkiem cienkiego papieru, można więc ostrożnie usunąć papier i dodać
czegoś więcej do gotowego już konfetti albo usunąć konfetti w całości i
wypełnić jajka czymś według własnego uznania. Potem wystarczy tylko
zalepić otwór taśmą lub z powrotem przykleić pasek papieru.
Jeśli robisz jajeczne konfetti po prostu dla zabawy, nie musisz się zbytnio
martwić o kolory na skorupkach, ani o to, czym jajka są wypełnione, ale
możesz również potraktować je w bardziej uduchowiony sposób. Aby to
zrobić, będziesz potrzebować listy słów kluczowych, takich jak kolory, zioła
czy olejki. Kiedy przygotowujesz każde jajko z myślą o konkretnej osobie,
powinnaś je pomalować lub ufarbować na kolor, który będzie miał dla tej
osoby szczególne znaczenie. Czy ta osoba pilnie potrzebuje pieniędzy?
Pomaluj więc skorupkę na kolor zielony i narysuj znaczki dolara. Czy ma
problemy ze snem? Może zatem pomoże jej łagodny kolor niebieski albo
spokojny lawendowy z napisem „Zzzzzz”? Jeśli przygotowujesz dużo jajek
dla większej liczby ludzi, oznacz każde z nich imieniem lub inicjałami albo
sporządź listę osób wraz z opisem przeznaczonych dla nich jajek. Po prostu
upewnij się, że masz jakąś metodę, aby nie pomylić jajek podczas całej
zabawy.

Kiedy już udekorujesz jajka duchowymi symbolami, musisz je napełnić
zawartością pasującą do całego przesłania i dobrodziejstwa, którym chcesz
daną osobę obdarzyć. Kombinacją odpowiednią dla osoby potrzebującej
pieniędzy będzie zielony brokat wraz z zieloną kredą i odrobiną dębowego
mchu. Dla osoby mającej problemy ze snem wybierz mieszankę niebieskiego
i lawendowego brokatu oraz kredowego pyłu w tych samych kolorach, a do
tego dołóż kilka pączków lawendy i odrobinę waleriany.
Kiedy obdarzasz kogoś błogosławieństwem jajecznego konfetti, najlepiej
najpierw zrobić w jajku małą szczelinę, a potem powoli wysypać zawartość
wydmuszki na głowę danej osoby. Wysypując proszek, poruszaj jajkiem
dookoła, aby zawartość nie wypadła w postaci jednej dużej porcji. Jeśli
tłuczesz jajko bezpośrednio na czyjejś głowie, może to być bolesne i grozić
zranieniem kogoś ostrym kawałkiem skorupki. Cała zabawa spowoduje masę
bałaganu, więc przygotuj się na jej przeprowadzenie poza domem. Możesz
przynieść ręcznik, aby ludzie mogli zakryć swoje ubrania. Przygotuj się na
wielkie odkurzanie po wszystkim, gdyż nawet jeśli zabawa odbywa się na
zewnątrz, to jednak sporo wypełnienia zostanie z powrotem wniesione do
domu.

JAJECZNE DONICE

To zabawne rękodzieło nadaje się dla ludzi w każdym wieku. Jeśli zechcesz,
może także posłużyć jako dekoracja na twoim ołtarzu.

Potrzebne będą:

skorupki jajek – im bardziej zachowane w całości, tym lepiej;
odłam tylko czubek cieńszego końca;
ziemia doniczkowa;
nasiona trawy (kocia trawa będzie najlepsza);
farby;
klej;
kolorowy czyścik do fajki.

Zacznij od zrobienia stojaka dla jajka. W tym celu kilkakrotnie zawiń
sznurkowy czyścik do fajki wokół spodu jajka, robiąc coś w rodzaju
gniazdka. Przyklej jajko do podstawki i poczekaj, aż klej wyschnie. Możesz
od razu zrobić podstawki dla wszystkich jajek, tak aby potem dzieci lub
goście mogli spędzić czas, dekorując je i sadząc w nich nasiona.
Pomaluj skorupki tak, jak lubisz. Mogą na przykład przypominać ludzi
(możesz urządzić konkurs na to, kto zrobi jajko najbardziej podobne do siebie
samego albo do jakiejś sławnej osoby). Możesz też udekorować je
symbolami, takimi jak: runy, znaki zodiaku, pentagramy albo jakiekolwiek
inne, jakie przyjdą ci do głowy. Potem jajka mogą zostać użyte jako
dekoracja ołtarza. Mogą też być pomalowane na jednolite kolory. Cokolwiek
z nimi zrobisz, zależy od ciebie.
Kiedy już je pomalujesz, poczekaj, aż wyschną. Zamiast farb możesz użyć
markerów, aby skrócić czas schnięcia, ale w przypadku farb będziesz mieć
większy wybór kolorów.
Kiedy wszystkie już wyschną, nasyp trochę ziemi do swojej jajecznej
doniczki, a potem zasadź nasiona trawy i podlej. Kocia trawa rośnie
stosunkowo szybko, zatem nie upłynie dużo czasu, zanim zobaczysz, jak
roślina wypuszcza pierwsze kiełki. Codziennie sprawdzaj wilgotność ziemi,
aby zapewnić trawie wystarczającą ilość wody. Mała ilość ziemi wysycha
nader szybko.


MALOWANIE KAMIENI

Pomalowane kamienie można stosować jako oznaczenia roślin zasadzonych
w ogrodzie albo jako dekorację wśród kwiatów, w ogrodach bajek albo w
małych donicach. Mogą wyznaczać granice chodników, sadzawek czy
wanienek dla ptaków. Mogą zostać umieszczone gdziekolwiek, jeśli tylko
przyjdzie ci do głowy ożywić nudny krajobraz albo sprawić, by spokojne
miejsce stało się bardziej wyjątkowe i nabrało osobistego charakteru.
Wierz lub nie, ale obecnie są w sprzedaży gotowe zestawy do malowania
kamieni, chociaż wydaje się, że można się w ten sposób pozbawić prawie
całej przyjemności. Gotowe zestawy naprawdę ograniczają kreatywność do
tego, co się w nich znajduje, począwszy od rodzaju i rozmiaru kamieni, a
skończywszy na kolorach farb. Nie znajdziesz w nich również żadnych
innych rodzajów ozdób, które możesz dodać, jeśli masz własne pomysły.

Jeżeli nie używasz gotowego zestawu, potrzebne ci będą:

kamienie;
farba do użycia na zewnątrz;
brokat i klej w sprayu;
środek do gruntowania porowatych powierzchni.

Małe torebki polerowanych kamyków możesz kupić w sklepach
rzemieślniczych (zazwyczaj w dziale florystycznym, gdzie są używane do
obciążania wazonów) oraz w sklepach typu „wszystko za złotówkę”. Tego
rodzaju kamienie będą raczej małych rozmiarów (w większości kilka
centymetrów), ale właśnie taka wielkość jest odpowiednia do doniczek w
terrariach albo do dekoracji ołtarza.
Żeby znaleźć większe kamienie, potrzeba będzie nieco więcej wyobraźni.
Jeśli uprawiasz ziemię w ogrodzie, to są szanse, że znajdziesz przynajmniej
kilka sztuk. Takie kamienie są zwykle bardziej szorstkie, ponieważ tkwiły
pod powierzchnią ziemi i nie były wystawione na działanie żywiołów.
Gładsze kamienie można znaleźć na plaży, zwłaszcza jeśli pobrodzisz trochę
w wodzie. Kamienie możesz też znaleźć na brzegach rzek, chociaż na ogół
więcej będzie ich nad jeziorami. Jeśli nie masz dostępu do żadnych
zbiorników wodnych, to możesz zasięgnąć porady u lokalnego architekta
krajobrazu. Rzecz jasna będziesz musiała za to zapłacić, ale jest to tylko jedna
z możliwości. Ogrodowe znaczniki nie muszą być nadmiernie duże – dobrze
sprawdzają się te mające wielkość pięści. Jeśli chcesz mieć kamienie za
darmo, to większe też będą dobre.
Upewnij się, że farba, którą kupujesz, jest przeznaczona do użycia na
zewnątrz, w przeciwnym razie zmarnujesz tylko czas na malowanie, a deszcz
zmyje całą twoją pracę. Możesz też zainwestować w środek do gruntowania
(również oznaczony napisem „do użycia na zewnątrz”), by farba utrzymała
się nieco dłużej. Jeśli chcesz dodać brokat, to powinnaś się zaopatrzyć w
mieszankę różnych kolorów oraz klej w sprayu. Najpierw pomaluj kamień,
potem użyj kleju, a następnie brokatu. Kiedy wszystko już całkowicie
wyschnie, spryskaj kamień środkiem do gruntowania, aby zabezpieczyć farbę.
Możesz też użyć kryształków górskich lub innych ozdób, ale są one o wiele
trudniejsze do przymocowania. Poszukaj kleju, który jest przeznaczony do
bezpiecznego użycia na zewnątrz i nie musi być używany do porowatych
materiałów. Kamienie nie wyglądają wtedy zbyt dobrze!
Kiedy już nazbierasz kamieni i zaopatrzysz się w resztę potrzebnych
rzeczy – pora działać kreatywnie! Chociaż w ogródku warzywnym możesz
chcieć oznaczyć poszczególne rzędy tak, by wiedzieć, co zostało tam zasiane,
to jednak możesz stosować coś więcej niż tylko słowa. Nawet jeśli nie masz
zdolności plastycznych, to i tak możesz namalować obrazek przedstawiający
konkretną roślinę. Prawie każdy jest w stanie namalować pomidora czy
marchewkę. Większość warzyw jest całkiem prosta do namalowania, dlatego
możesz opatrzyć kamienie napisem, namalować obrazek, albo zrobić jedno i
drugie. Możesz też udekorować je, malując liście lub kwiaty.
Kamienie w ogrodach z kwiatami, ogrodach bajek albo gdziekolwiek
indziej mogą być wykonane z nieco większą dozą kreatywności. Może chcesz
stworzyć nastrój błogości i spokoju? Świetną metodą będzie namalowanie
słów, które pomagają stworzyć to uczucie, a potem udekorowanie ich
malowanymi kwiatami, brokatem lub innym rodzajem ozdób.
Oto kilka słów, które pomogą stworzyć takie idealne miejsce: spokojny,
spokój; cichy, cisza; pokój, pokojowy, spokój umysłu; relaks, zrelaksowany,
relaksacja; zen; Om; opanowany, opanowanie; spokój wewnętrzny; harmonia,
harmonijny; kojący. Możesz też spróbować takiej wersji: radość; uciecha;
wesołość; szczęśliwy, szczęście; wieczna szczęśliwość, błogi; ekstaza;
przyjemność; radowanie się, uradowany; zachwyt, zachwycony,
zachwycający.
A może wolisz następujące słowa: nadzieja, pełen nadziei, optymizm;
wiara; miłość; cierpliwość; raj; euforia; niebo; upojenie, upojony? Mogłabyś
też napisać: błogosławiony; niech będzie błogosławiony; sny, senny, kraina
snów; urok, zauroczyć, uroczy; oczarować, czarujący; rzucać czar, rzucający
czar; fascynujący; wdzięk, pełen wdzięku; zachwycający; kuszenie, kuszący
itp. Powyższe propozycje mogą ci pomóc stworzyć swoją własną listę słów.
Wykaż się dużą liczbą pomysłów.
Możesz też zapisać na kamieniach krótkie cytaty albo dłuższe sentencje
przebiegające przez kilka kamieni. Wybierz na przykład kwestię Puka ze Snu
nocy letniej W. Szekspira:

Gdyśmy zbłądzili, my, cienie,
Rzecz się cała wraz ocali,
Tylko myślcie, żeście spali,
Gdy się snuło to marzenie

To doskonały cytat do zastosowania w ogrodzie bajek, tak jak wiele
innych z tej samej sztuki. Szukanie sławnych cytatów na dany temat pozwoli
ci znaleźć rozwiązania na temat konkretnych kwestii, nad którymi pracujesz
w swoim życiu.

TERRARIA NA SABAT OSTARA

Nawet jeśli nie możesz uprawiać ogrodu na zewnątrz, zawsze możesz
stworzyć ogród domowy za pomocą prostego terrarium. Terraria można
zrobić właściwie ze wszystkiego. Z reguły ludzie używają w tym celu
akwarium, które np. z lekka przecieka i w związku z tym nie może dłużej
służyć do trzymania w nim ryb. Jednak są jeszcze miliony innych sposobów
na zrobienie terrarium. Jakikolwiek wodoszczelny pojemnik albo taki, który
można uszczelnić przed przeciekaniem, może służyć za podstawę dla
terrarium. Jest to kolejny świetny sposób na ponowne użycie i upcykling
rzeczy, które w innym wypadku zostałyby wyrzucone do śmieci. Wszystko,
począwszy od starej książki w twardej okładce, a skończywszy na butelce po
winie i zwykłej żarówce (ale nie fluorescencyjnej), może się zamienić w
terrarium dzięki odpowiednim narzędziom.
Zrobienie terrarium z wykorzystaniem starych książek może zająć wiele
czasu, ale efekt jest naprawdę spektakularny. Jeśli chcesz to zrobić, to
potrzebne będą:

stara książka (jeśli nie masz żadnej w domu, możesz ją tanio nabyć w
sklepach z używanymi rzeczami albo na bibliotecznych wyprzedażach);
klej do papieru;
ołówek;
nożyk do papieru;
plastikowe przykrycie;
glina (jakakolwiek glina do modelowania, która nadaje się do
uszczelnienia przed przeciekaniem wody);
ziemia doniczkowa, małe kamyki albo inne ozdoby.

Twoim pierwszym krokiem będzie decyzja, czy zostawić przednią
okładkę w stanie nienaruszonym. Jeśli książka ma piękne wyklejki, to dobrze
jest zostawić ją otwartą, ale jeśli nie masz zbyt wiele miejsca, to możesz
zostawić książkę zamkniętą. Jeśli pozostanie zamknięta, zacznij od
narysowania kształtu, jaki będzie miał otwór na przedniej okładce książki.
Bardzo ostrożnie wytnij go nożykiem do papieru. Zamknij książkę i używając
otworu jako wzoru, odrysuj kształt ołówkiem, tak żeby pojawił się na
pierwszej kartce książki. Trzymając książkę zamkniętą (jeśli ją otworzysz,
otwory nie będą na siebie nachodzić), wytnij nożem kilka warstw, podążając
za wzorem. Kiedy już usuniesz te strony, zrób to jeszcze kilkakrotnie, aż
wytniesz większość wnętrza książki. Nie chodzi o wycięcie całości aż do
tylnej okładki, ale o to, żeby zostawić około 3-centymetrową warstwę
niewyciętą wraz z tylną okładką.

Jeśli zaczynasz z otwartą książką, narysuj kształt na pierwszej stronie.
Potem zostaw książkę otwartą, kiedy wycinasz kolejne otwory w dalszych
stronach. Kontynuuj w ten sam sposób, jak przy książce zamkniętej,
wycinając do momentu, aż zostanie około 3 cm do tylnej okładki.
Następnie przejdź do tylnej okładki, sklej ostatnią stronę z tylną okładką,
potem kolejną stronę z tą już sklejoną itd. Kiedy dojdziesz do miejsca z
wyciętym otworem, nadal sklejaj strony ze sobą, aż dotrzesz do przedniej
okładki, ale zostaw kilka kartek luzem. Przy pracy z otwartą książką również
pozostaw kilka pierwszych kartek książki luzem.
Kolejnym etapem jest uszczelnianie przed wodą. Weź glinę i całkowicie
pokryj nią spód i boki otworu, jaki wycięłaś w książce. Upewnij się, że nie
ma nieszczelnego miejsca, przez które woda mogłaby się przedostać i
zmoczyć strony książki. Pozostaw glinę do wyschnięcia, kierując się
wskazówkami na opakowaniu, chociaż oczywiście nie możesz w tym
wypadku użyć pieca do wypalania ani nawet piekarnika ze zbyt wysoką
temperaturą. Kiedy glina wyschnie, dołóż jakieś plastikowe przykrycie albo
opakowanie foliowe dla dodatkowej ochrony i przyklej tę nakładkę pomiędzy
pierwszą stroną książki a jej przednią okładką. Jeśli pracujesz z otwartą
książką, przyklej plastik pomiędzy ostatnią sklejoną stroną i stronami
pozostawionymi luzem. Potem sklej wszystkie strony, które były luźne.
Delikatnie wypełnij powstały w książce otwór ziemią doniczkową i dodaj
rośliny wraz z innymi ozdobami, którymi chcesz udekorować terrarium,
takimi jak kamyki czy mech.
Wybór roślin do terrarium jest bardzo ważny, ponieważ nie mogą one
mieć zbyt rozbudowanego systemu korzeni. Epifity są idealne dla małych
terrariów. Epifity, znane także pod nazwą oplątwy, nie muszą mieć ziemi,
żeby rosnąć, ale potrzebują wody i odżywki dla roślin. Jeśli masz
wystarczająco dużo miejsca, możesz też posadzić drzewka bonsai, o ile nie są
zbyt duże.
Cokolwiek posadzisz w terrarium, możesz je udekorować w rozmaity
sposób w zależności od okazji i pory roku. Terrarium na sabat Ostara może
zawierać kolorowaną trawę w koszykach. Miniaturki można często znaleźć w
sklepach rzemieślniczych z okazji różnych świąt, również Wielkanocy, w
czasie której wykorzystuje się w większości te same dekoracje i symbole co
podczas sabatu Ostara. Miniaturowe koszyczki, króliczki, kurczątka, jajeczka
to tylko kilka przykładów ozdób, jakie z pewnością znajdziesz. Jeśli twój
lokalny sklep nie posiada żadnych miniaturek w dziale dekoracji
świątecznych, sprawdź w dziale domków dla lalek. W dzisiejszych czasach
można znaleźć naprawdę zadziwiające przedmioty w tym rozmiarze. Koraliki
w pastelowych kolorach, brokat, cekiny albo konfetti mogą pomóc ci
udekorować terrarium z okazji bieżącego święta. Wszystkie te rzeczy można
dowolnie zmieniać w zależności od okazji. Małe terraria są świetnym
sposobem na to, by dodać żywioł ziemi na twoim ołtarzu przygotowanym na
sabatowe rytuały, szczególnie jeśli dekorujesz go samodzielnie.


DEKOROWANIE ZA POMOCĄ KOLORÓW

Kolejną świetną metodą, aby wystroić swoje otoczenie, jest wprowadzenie
kolorowych dekoracji do domu i/lub na swój ołtarz. Kolory związane ze
świętem Ostara to głównie pastele. Kojarzą się one z wiosną i
nowonarodzonymi stworzeniami, których obserwujemy całe mnóstwo w
zwierzęcym świecie podczas tej pory roku.
Żółty jest jednym z dominujących kolorów podczas sabatu Ostara, tym
bardziej że jest często spotykany w przyrodzie. Widzimy go na żonkilach,
krokusach i tulipanach. Żółty kolor mają też kurczęta (choć niektóre –
brązowy lub czarny), ale potem, kiedy zaczynają wyrastać im pióra, zmieniają
kolor. W czasie kiedy są już całkowicie dorosłe, mają zupełnie inną barwę niż
ta, z którą się wykluły. Żółty kolor jest także związany ze słońcem, które
teraz demonstruje swoją moc, zwyciężając ciemność, bowiem dni stają się
coraz dłuższe.
Pomarańczowy to również kolor reprezentujący słońce. Mimo że nie
używa się go tak często w obchodach święta Ostara, to jednak możesz sięgnąć
po symbole lub wizerunki wielkiego pomarańczowego słońca, aby
udekorować swój ołtarz. Kolor ten wiąże się także z przyjaźnią i
atrakcyjnością.
Zielony to kolejny ważny kolor podczas tego sabatu, ponieważ sama
ziemia zaczyna się zielenić – począwszy od trawy, poprzez pąki, które
zaczynają pojawiać się na drzewach, aż po liście i łodygi kwiatów
przebijające się spod powierzchni ziemi. To barwa reprezentująca płodność i
obfitość, a dodatkowo koi nerwy w trudnych sytuacjach.
Niebieski to spokój i cisza. Jaśniejsze odcienie, takie jak błękitny,
związane są z wiosną i Boginią w jej dziewiczej postaci. Jest to również inny
popularny kolor krokusów, stąd jest to jeden z powodów jego związków z tą
porą roku. Jednym z pierwszych znaków wiosny pojawiających się na
północy jest ptaszek o nazwie drozd wędrowny[47]. Kiedy drozd powraca,
buduje swoje gniazdo i składa jaja, które są pięknego, błękitnego koloru
przypominającego kolor nieba. A skoro już o niebie mowa, to zima w
niektórych miejscach jest często bardzo wyblakła i poszarzała z całym
mnóstwem zachmurzonego nieba. Słońce nie świeci na nas zbyt często, więc
kiedy szare chmury się już rozpłyną i wyjdzie słońce, ogromne błękitne niebo
jest jak najbardziej mile widzianym widokiem.
Fioletowy to kolejny najpopularniejszy kolor sabatu Ostara, blisko
spokrewniony z różowym. Fioletowy jest kolorem krokusów oraz oczywiście
innych wiosennych kwiatów, czyli fiołków. Kolor ten jest związany z
duchowością. Bardzo dobrze komponuje się z żółtym i jest również używany
w swoim jaśniejszym odcieniu – lawendowym.
Kolor różowy jest mocno związany z wiosną. Wiele drzew owocowych
kwitnie właśnie na różowo albo na biało, zatem wiosną różowe kwiaty są
właściwie wszędzie. Krokusy w tym kolorze mogą się przebić nawet spod
warstwy śniegu. Krokus to bardzo silny, wczesnowiosenny kwiat, który służy
ważnemu celowi – daje ludziom znak, że nawet jeśli ziemia jest pokryta
śniegiem, to jednak głęboko pod spodem niepowstrzymanie się budzi.
Różowa barwa wiąże się także z miłością, współczuciem i spokojem ogniska
domowego. Kolor ten również świetnie komponuje się z żółtym, a oba często
zestawia się razem dla dekoracji.
Biały jest kolorem nowego początku – niczym pusta kartka papieru tylko
czeka, aby coś na nim zapisać. To barwa niewinności (dziewicy),
oczyszczenia i uzdrawiania. Wiele wiosennych kwiatów, łącznie z krokusami
i przebiśniegami, i wiele drzew owocowych kwitnie na biało.
Jest wiele sposobów, aby włączyć te kolory do udekorowania swojego
ołtarza. Po pierwsze są oczywiście świece. O tej porze roku zazwyczaj
możesz znaleźć świece w tych właśnie barwach i w kształcie jajka. Możesz
także udekorować prawdziwe jajka wiosennymi kolorami i postawić je w
małym koszyku na ołtarzu. W tym celu możesz nawet użyć plastikowych
jajek z niespodzianką używanych w polowaniu na jajka.
Świetnym sposobem na wprowadzenie kolorowych akcentów do swojego
ołtarza jest wykorzystanie wstążek, które oferują wiele możliwości. Możesz
je zawiązać wokół podstawy świec albo wokół narzędzi rytualnych. Można je
udrapować na innych dekoracjach, takich jak kwiaty czy koszyk. Wstążki
można też pociąć wzdłuż na paski o długości kilku centymetrów i zastosować
jako konfetti.
Uroku twojemu ołtarzowi dodadzą małe ozdóbki w postaci króliczków
czy kurczątek. Świetnym miejscem do poszukiwania dekoracji są sklepy z
używanymi rzeczami, bowiem nie tylko zaoszczędzisz sporo pieniędzy, ale
dodatkowo często znajdziesz tam rzeczy, których nie ma już w regularnej
sprzedaży. Style są różne, więc materiały także mogą się różnić. Powszechnie
używanym surowcem jest obecnie plastik, ale w sklepach z rzeczami z
odzysku znajdziesz też drewno lub szkło, i to w tej samej albo nawet niższej
cenie.
Oczywiście każde rękodzieło, jakie stworzysz, może stać się częścią
wyposażenia twojego ołtarza. Jedną z najwspanialszych rzeczy w święcie
Ostara jest to, że jest ono bardzo łatwe do świętowania – jeśli chodzi o
dekoracje i same obchody – dla ludzi, którzy nie chcą się ujawniać przed
innymi ze swoimi przekonaniami. Sabat Ostara często przypada blisko
Wielkanocy, zatem sama data nie będzie tu żadną wskazówką. Ponadto
wykorzystuje on wiele tych samych kolorów i symboli, z tego powodu trudno
zauważyć różnicę pomiędzy domem udekorowanym na święto Ostara a tym
przystrojonym na Wielkanoc – może jedynie poza brakiem napisów w
rodzaju „Wesołych Świąt Wielkanocnych!”, których z oczywistych
względów nie znajdziemy w domu współczesnych pogan.