poniedziałek, 15 czerwca 2020

Letnie Przesilenie/Litha/Midsummer - Receptury i Rękodzieło

PRZEPISY KULINARNE NA SABAT LITHA

Miło jest urządzić piknik albo grilla z okazji Przesilenia Letniego i zaprosić
rodzinę i przyjaciół, aby świętowali razem z nami. Poza tym w sabacie Litha
chodzi właśnie o celebrowanie lata, więc jeśli jesteś wiedźmą praktykującą
w pojedynkę, możesz skorzystać podwójnie – najpierw świętując wspólnie
z innymi ludźmi, a potem kultywując ten dzień w swoim prywatnym rytuale,
kiedy już goście pójdą do domu.
Jeśli masz na tyle szczęścia, że wokół ciebie jest kilkoro pogan myślących
podobnie, z którymi możesz obchodzić sabat Litha, możesz odbyć rytuał
grupowy po zakończeniu wspaniałej świątecznej uczty składkowej. Zaproś
wszystkich i poproś, aby przynieśli ze sobą swoje ulubione potrawy –
koniecznie oparte na motywach lata – przyrządzone ze świeżych owoców
i warzyw, które są łatwo dostępne o tej porze roku, razem z chlebem, który
reprezentuje pszenicę rosnącą na polach. Jeśli będziesz mieć szczęście, to
może któryś z gości przyniesie nawet miód pitny domowej roboty albo wino
truskawkowe.
Kiedy ucztujesz razem z innymi osobami, powinnaś być świadoma ich
potencjalnych problemów z alergiami pokarmowymi na różne produkty oraz
z alkoholem. Jeśli robisz większą imprezę, poproś każdą osobę, aby spisała na
kartce listę składników występujących w jej potrawie, którą będzie można
położyć przy naczyniu. Jeśli ktokolwiek z zaproszonych gości cierpi na jakąś
alergię, będzie dzięki temu dokładnie wiedział, co może zjeść, a czego
powinien unikać.

S A Ł A T K A  L E T N I E J  O B F I T O Ś C I
Sałatki nie muszą być nudne i nie ma nic lepszego niż świeża zielenina,
dojrzałe pomidory czy inne typowo sałatkowe składniki, które jeszcze kilka
chwil temu rosły w ogrodzie i są wciąż ciepłe od letniego słońca. Jeśli nie
masz ogrodu, postaraj się pozyskać jak najwięcej warzyw i owoców od
lokalnych hodowców albo z wolno stojących straganów. Najlepsza jest
zawsze żywność ekologiczna, jeśli tylko masz do niej dostęp i możesz sobie
na nią pozwolić. Poniższy przepis zawiera bonus, ponieważ uwzględnia wiele
składników, które sprawdzają się w magii na obfitość i dobrobyt, więc jeśli
chcesz, możesz sprawić, że sałatka nabierze magicznych właściwości, jeśli
skupisz się na odpowiednich motywach w czasie jej przyrządzania.

Składniki:
sałata oraz inna zielenina, porwana
na odpowiedniej wielkości kawałki;
świeże zioła – najlepsze o tej porze będą: bazylia,
pietruszka, mięta, koperek i/lub szczypiorek;
świeże owoce: truskawki, nasiona granatu,
brzoskwinie albo melon;
nasiona słonecznika;
sos winegret zrobiony z oliwy z oliwek
i octu balsamicznego albo inny dressing do sałatki;
starty na tarce ser parmezan.

Połącz razem sałatę i resztę zieleniny: szpinak, młodą kapustę oraz trochę
rukoli albo liści gorczycy dla dodatkowego urozmaicenia. Posyp wszystko
świeżymi ziołami z listy podanej powyżej. Pamiętaj, że mięta ma silny smak
i powinna być używana oszczędnie. Teraz dorzuć owoce – dodadzą one
posmaku słodyczy, który atrakcyjnie przełamie lekką goryczkę niektórych
warzyw i ziół. Postaraj się wybrać owoce sezonowe i dostępne na lokalnym
rynku. Następnie posyp sałatkę nasionami słonecznika, aby była bardziej
pożywna, a także, by stanowiła doskonałą reprezentację słońca. Na koniec
pokrop całość sosem winegret albo innym dressingiem. Jeśli lubisz parmezan,
dodaj go na górze dla dekoracji.

Ś W I Ą T E C Z N A  S A Ł A T K A  Z  K A S Z Ą  K U S K U S
Zimne potrawy cudownie orzeźwiają w czasie upalnego letniego dnia. Ta
przedstawiona poniżej jest wyjątkowo prosta i szybka do przygotowania,
a dodatkowo odpowiednia dla wegetarian oraz mało doświadczonych
kucharzy. Kuskus to środkowowschodnia kasza o drobnych ziarenkach, którą
można ugotować w zaledwie pięć minut. Kiedy ostygnie, można ułożyć z niej
widelcem zabawną podstawę dla świeżych warzyw i ziół. Kuskus można też
zastąpić innymi rodzajami makaronu, zwłaszcza jeśli uda ci się go znaleźć
w jakichś zabawnych, letnich kształtach.

Składniki:
1–2 szklanki suchej kaszy kuskus;
1–2 szklanki wody;
1–2 duże pomidory, drobno pokrojone,
albo 1/2 kg pomidorków koktajlowych;
2 małe ogórki, drobno pokrojone;
mały pęczek świeżej mięty, drobno posiekanej;
1/4 szklanki oliwy z oliwek;
sól i pieprz dla smaku;
sok cytrynowy dla smaku.

Ugotuj kuskus według wskazówek na opakowaniu. Przygotuj 1–2 szklanki
suchej kaszy w zależności od tego, ile osób będzie uczestniczyło w uczcie.
Kiedy kuskus ostygnie, wymieszaj go razem z pomidorami, ogórkami, miętą
i oliwą z oliwek, a następnie pozwól całości się „przegryźć” przez
przynajmniej pół godziny, tak aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.
Przed podaniem dopraw sałatkę solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

S A L S A  N A  P R Z E S I L E N I E  L E T N I E
Salsa jest niezwykle prosta do przygotowania, a poza tym możesz różnicować
jej składniki w zależności od swoich upodobań smakowych. Jest tak prosta,
że możesz zrobić jedną w wersji łagodnej, a drugą w wersji pikantnej, aby
w ten sposób oddać żar letniego słońca. Im świeższe są pomidory, tym lepiej
smakuje salsa.

Składniki:
4–6 dużych pomidorów (aby salsa była naprawdę kolorowa,
użyj pomidorów czerwonych, żółtych i/lub
pomarańczowych);
1 mała słodka albo czerwona cebula, drobno posiekana;
1 mały ogórek, drobno posiekany;
1–2 ząbki czosnku, zmiażdżone i drobno posiekane;
1 mała ostra papryczka;
1–2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki albo kolendry
(zgodnie z tradycją powinna być kolendra, ale około 50%
populacji odczuwa jej smak jako gorzki lub mydlany, więc
jeśli nie jesteś pewna, czy wszyscy goście ją lubią, możesz
użyć pietruszki);
sól i pieprz dla smaku;
wyciśnięty sok z cytryny dla rozjaśnienia potrawy;
brzoskwinie;
chipsy tortilla albo domowej roboty chlebek pita.

Pokrój pomidory na małe cząstki. Wymieszaj z posiekaną cebulą, ogórkiem
i czosnkiem. Dodaj posiekaną papryczkę. Użyj małej ilości łagodnej papryki
do salsy w wersji łagodnej albo ostrej papryki do wersji pikantnej – nasiona
są najostrzejsze, więc ich nie dodawaj, jeśli nie chcesz, aby twoja salsa była
zbyt wyrazista. Całość wymieszaj z pietruszką albo kolendrą, solą, pieprzem
i sokiem z cytryny. Jeśli lubisz brzoskwinie, dorzuć kilka kawałków, aby
dodać słodyczy. Teraz odstaw salsę na przynajmniej godzinę, aby smaki się
połączyły. Podawaj z chrupiącymi chipsami tortilla albo domowej roboty
chlebkiem pita.

P I E C Z Y W O  B O G Ó W  Z  P I W E M  A L E
Angielskie piwo Ale stosowane jest często jako ofiara dla niektórych bogów,
których czci się podczas Przesilenia Letniego. Tradycją popularną w wielu
kulturach jest również wspólne przełamywanie się chlebem. Oto przepis na
szybkie i proste pieczywo z piwem Ale i kilkoma innymi składnikami.
Możesz je jeść wraz ze swoim głównym daniem albo podzielić się nim
z innymi w kręgu, tak aby każdy uczestnik uroczystości skosztował
rytualnego posiłku.

Składniki:
3 szklanki mąki;
3 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 1/2 łyżeczki soli;
2 łyżki cukru;
1 butelka piwa Ale (34 dag);
1/2 szklanki roztopionego masła;
suszony koperek.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Zmieszaj razem wszystkie suche
składniki i powoli dolewaj do nich piwo, mieszając zgodnie z ruchem
wskazówek zegara. Podziel ciasto na trzy foremki o wymiarach 15 na 8 cm
albo na dwie większe. Polej masłem każdy bochenek i posyp koperkiem.
Piecz chlebki przez 50 minut albo do momentu, kiedy wetknięta w bochenek
wykałaczka pozostanie sucha. (Przepis zaadaptowany z Wood and Seefeldt).

Z U P A  O W O C O WA  N R 1 : M E L O N O W E  S Z A L E Ń S T W O
W zasadzie rzadko wpadamy na pomysł, aby zrobić zupę z owoców, ale nie
ma chyba lepszego sposobu na uczczenie lata niż schłodzona zupa owocowa.
Jej dodatkową korzyścią jest to, że nie trzeba jej gotować!

Składniki:
1 mango, obrane i pokrojone w plasterki;
1 mały melon (dowolny gatunek z wyjątkiem arbuza),
po usunięciu pestek i pokrojony na kawałeczki;
sok z 1 pomarańczy (około 1/4 szklanki);
1/2–2 łyżeczek cukru lub miodu;
świeże maliny – około szklanki;
2 łyżki Grand Marnier albo innego likieru malinowego,
np. Chambord;
jadalne kwiaty do dekoracji.

Zetrzyj w blenderze mango, melon i sok pomarańczowy, aby uzyskać gładkie
purée. Możesz to zrobić w kilku partiach. Gotową papkę dopraw i dosłódź
lekko cukrem lub miodem. Zupa nie powinna być zbyt słodka. Wypłucz
blender, a następnie zmiksuj maliny z małą ilością cukru lub miodu. Zacznij
od połowy łyżeczki i dodawaj więcej do momentu, aż zupa nabierze
odpowiedniej słodkości. Możesz dodać likier i znowu zmiksować. Wlej
melonową miksturę i maliny do osobnych miseczek i schładzaj ją przez co
najmniej dwie godziny. Podawaj w jednej dużej misce albo w małych,
osobnych miseczkach, wlewając najpierw zupę z melona, a potem delikatnie
mieszając na górze mus malinowy. Posyp zupę jadalnymi kwiatami, jeśli je
lubisz. (Przepis zaadaptowany z Wood and Seefeldt).

Z U P A  O W O C O WA  N R 2 : T R I U M F O WA N I E  W I Ś N I
Tę zupę robi się z wiśni, więc jeśli te owoce akurat będą dojrzałe w dniu
sabatu Litha, to znaczy, że masz szczęście! Z uwagi na swój pulsujący kolor
i słodki smak zupa ta zdaje się odzwierciedlać esencję lata skoncentrowaną
w jednej małej miseczce.

Składniki:
1 kg słodkich wiśni, wydrylowanych;
1/4 szklanki miodu albo syropu klonowego;
4 szklanki wody;
1 mała cytryna: wyciśnięty sok i starta skórka zachowane na później;
bita lub kwaśna śmietana.

Połącz wiśnie z miodem lub syropem w naczyniu z wodą, doprowadź do
wrzenia, a potem gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Pozwól zupie
ostygnąć, po czym zmiksuj ją na gładko w blenderze albo malakserze razem
z sokiem cytrynowym. Wlej do dużej misy albo do osobnych miseczek
gotowych do podania. Jeśli chcesz, możesz też podać jeszcze kilka drobno
posiekanych wiśni albo trochę skórki cytrynowej. Podając, zaproponuj bitą
lub kwaśną śmietanę do dekoracji na górze zupy. (Przepis zaadaptowany
z Johnsona).

B U R A K I  Z A P I E K A N E  Z  P O M A R A Ń C Z Ą
Warzywa korzeniowe wyrastają pod ziemią, korzystając ze składników
odżywczych zawartych w glebie i energii słońca za pomocą nadziemnych
liści. Zielone liście buraka są jadalne, zwłaszcza kiedy są młode, więc jeśli
kupujesz świeże buraki razem z nacią, nie wyrzucaj jej, tylko zjedz! Buraki to
idealne pożywienie na ucztę z okazji Przesilenia Letniego – mają w sobie
wszystko to, co energia ziemi zdołała w nich zgromadzić, a ich piękny kolor
w sam raz nadaje się do uatrakcyjnienia biesiady dzielonej z przyjaciółmi.

Składniki:
12 średniej wielkości buraków (albo mniej, jeśli są naprawdę
duże – możesz także użyć buraków pomarańczowych
zamiast tych czerwonych, aby nadać potrawie nieco bardziej
słoneczny kolor);
2 pomarańcze;
sól i pieprz dla smaku;
świeży rozmaryn;
cząstki pomarańczy do dekoracji.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Umyj buraki i obierz je (jeśli są
ekologiczne i mają względnie cienką skórkę, możesz ją zostawić). Pokrój je
w plastry. Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy, a potem wyciśnij sok z obu.
Rozłóż plastry buraków w naczyniu żaroodpornym tak, aby zachodziły na
siebie, polej je sokiem pomarańczowym, a potem posyp startą skórką
z pomarańczy, solą i pieprzem. Możesz posiekać trochę rozmarynu i posypać
całość albo położyć na górze potrawy całe gałązki. Piecz buraki w piekarniku
przez około godzinę albo dopóki nie skruszeją. Udekoruj plasterkami
pomarańczy przed podaniem.

U D Z I E C  J A G N I Ę C Y  W  M A R Y N A C I E  Z I O Ł O W E J
Nasi przodkowie niemal zawsze celebrowali Przesilenie Letnie,
przygotowując jakąś potrawę mięsną, często piekąc całego wołu, kozę lub
inne zwierzęta, w zależności od liczby osób, jakie brały udział
w świętowaniu. Ludziom współczesnym może się to wydawać okrutne, ale
dla tych, którzy żyli w tamtych czasach, śmierć była naturalną częścią cyklu
życia na ziemi. Zwierzęta często składano w ofierze bogom w podziękowaniu
za ich szczodrość w danym sezonie, a potem każdą część ciała poświęconego
zwierzęcia wykorzystywano: od pieczeni wbitej na rożen aż po kości,
z których można było wyrzeźbić narzędzia lub dekoracje, albo też wrzucić do
zupy po skończonej uczcie. Jeśli podczas swojego świątecznego posiłku
z okazji Przesilenia Letniego podajesz jakiegoś rodzaju mięso (czy to całą
pieczeń, czy też tylko kanapki z szynką), pamiętaj, aby ofiarować jego część
bogom oraz aby zjeść swoją porcję z wdzięcznością i uznaniem dla
zwierzęcia, które oddało życie po to, abyś ty mogła żyć.
I jeszcze jedno. Podana w przepisie marynata ziołowa jest odpowiednia
dla każdego ulubionego przez ciebie mięsa – jeśli nie chcesz przyrządzać
jagnięcia, sprawdzi się ona równie dobrze w przypadku wołowiny lub
wieprzowiny. Ilość czosnku może się wydawać zbyt duża, ale ponieważ
pieczeń gotuje się powoli, to czosnek jest już upieczony jeszcze zanim mięso
nabierze orzechowego i słodkiego posmaku. Cudowne o tej porze roku są
świeże zioła, ale możesz też użyć suszonych, jeśli tylko takie masz do
dyspozycji.

Składniki:
duża lub średnia pieczeń;
1 łyżka suszonego oregano (albo 2 łyżki świeżego);
1 łyżka suszonego rozmarynu (albo 1 duża gałązka świeżego);
1 łyżka suszonego tymianku – najlepiej cytrynowego
(albo 2 łyżki świeżego);
2 łyżki soli morskiej (może być też koszerna sól gruboziarnista);
pieprz mielony dla smaku;
12 ząbków czosnku, obranych, zmiażdżonych i drobno posiekanych
(jeśli robisz marynatę w malakserze, możesz pociąć
ząbki na kilka kawałków, a maszyna zrobi za ciebie resztę);
1/4 szklanki oliwy z oliwek.

Przygotuj pieczeń i upiecz ją w piekarniku. Możesz ją też upiec na rożnie
grilla, jeśli tylko jesteś w stanie utrzymać wystarczająco niską temperaturę.
Zmieszaj zioła, czosnek, sól i pieprz w blenderze lub malakserze. Miksuj
wszystko do momentu, kiedy otrzymasz dość gładką pastę, a potem rozsmaruj
ją na całej powierzchni pieczeni.
Udziec jagnięcy piecz w temperaturze 160 stopni C, licząc po 35 minut na
każde pół kilograma (może to zająć dłużej, jeżeli z udźca nie wyjęto kości).
Mięso powinno piec się w temperaturze 60 stopni C na krwiste oraz
w temperaturze 70 stopni C na średnio wysmażone. Powłoka z marynaty
stworzy wyśmienitą, aromatyczną skórkę. Pozostaw mięso do „przegryzienia”
na co najmniej 10–15 minut, zanim je pokroisz.

K R U C H E  C I A S T E C Z K A  Z  R O Z M A R Y N E M
Stanowią one niezwykle miłą przekąskę na rytuał albo lekki deser na
zakończenie letniego pikniku. Rozmaryn jest dobry na wspomnienia, więc
jedz go w czasie takich spotkań, które chciałabyś zatrzymać w sercu i w
pamięci na zawsze, na przykład podczas zaręczyn albo wesela!

Składniki:
1 szklanka masła;
1 szklanka cukru;
3 szklanki mąki (zachowaj 1/2 szklanki na później);
3–4 łyżki drobno posiekanego rozmarynu (użyj mniej, jeśli jest świeży, a nie suszony).

Rozgrzej piekarnik do temperatury 135 stopni C. Utrzyj masło z cukrem.
Teraz dodaj 2 1/2 szklanki mąki oraz rozmaryn. Wszystko dobrze zmiksuj.
Posyp resztą mąki stolnicę i wyłóż ciasto. Ugniataj do momentu, kiedy ciasto
nie zacznie pękać, a potem rozwałkuj na grubość około 1/2–1 cm. Możesz je
pociąć na prostokąty albo wyciąć jakieś fantazyjne kształty, na przykład
słoneczka. Piecz ciastka przez około 50 minut na blasze do pieczenia (bez
tłuszczu) do momentu, kiedy lekko zbrązowieją.

C I A S T O  C Z E K O L A D O W O - P O M I D O R O W E
Chyba nikt nie zgadnie, jaki jest sekretny składnik tego ciasta, a dodatek
zielonych pomidorów (które są łatwo dostępne o tej porze roku) zapewni ci
letni zastrzyk energii. Poniższy przepis zawiera też inne składniki związane
z sabatem Litha, takie jak cynamon i skórka pomarańczowa.

Składniki:
21/2 szklanki mąki;
1/2 szklanki kakao;
21/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżeczki sody do pieczenia;
1 łyżeczka soli;
1 łyżeczka cynamonu;
¾ szklanki masła;
2 szklanki cukru;
3 jajka;
2 łyżeczki wanilii;
2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej (lub nieco więcej – do dekoracji);
2 szklanki zielonych pomidorów, startych na grubej tarce;
1 szklanka orzechów włoskich, drobno posiekanych;
1/2 szklanki mleka;
cukier puder albo lukier.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Zmieszaj suche składniki
i odstaw na razie na bok. Utrzyj masło z cukrem, potem po kolei dodaj jajka
i wszystko dobrze ubij. Połącz z wanilią, skórką pomarańczową
i pomidorami, a potem zmieszaj drewnianą łyżką. Dodaj orzechy, a potem
dodawaj suchą miksturę do mokrej na zmianę z mlekiem. Kiedy już wszystko
będzie dobrze zmieszane, piecz w wysmarowanym tłuszczem naczyniu przez
około godzinę. Pozwól ciastu ostygnąć przez 15 minut, a potem obróć je do
góry spodem i podaj na paterze.
Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem i posyp skórką
pomarańczową albo udekoruj lukrem wedle własnego uznania.

L E T N I E  W I N O  O W O C O W E
Istnieje wiele rodzajów napojów, które możesz podać na pikniku albo
przyjęciu, ale tylko kilka z nich jest tak orzeźwiających jak sangria. Jest to
typowy hiszpański i portugalski smakołyk zrobiony z wina owoców i różnego
rodzaju składników dosładzających, czasem dodaje się również odrobinę
brandy. Wersje zamerykanizowane niekiedy zastępują brandy jakimś
rodzajem sody musującej, takiej jak: imbirowe piwo Ale, Sprite czy 7Up.
(Osobiście jednak sugeruję, żeby zarezerwować je dla bezalkoholowej wersji
dla dzieci). Możesz eksperymentować ze składnikami do momentu, aż
znajdziesz połączenie, które ci odpowiada. Lubię myśleć o sangrii jako
o idealnym trunku do złożenia w ofierze bogom podczas sabatu Litha
z powodu połączenia wina i owoców. Jeżeli posiłek jest spożywany poza
domem, możesz przelać małą ilość napoju do miseczki i pozostawić elfom.
One naprawdę to lubią.

Składniki:
1 butelka czerwonego wina (najlepsze będzie średniej
jakości wino stołowe – nie może być zbyt słodkie ani zbyt
wytrawne);
1 pomarańcza, pokrojona w plasterki;
1 cytryna, pokrojona w plasterki;
1/2 szklanki truskawek, posiekanych;
miód do smaku (nie przesadź ze słodyczą!);
mrożone owoce (zamrożone uprzednio w tacce na kostki
lodu: pokrój owoce lub włóż jagody i zanurz je w małej
ilości wody i/lub skórce otartej z cytryny lub pomarańczy
(opcjonalnie);
sok winogronowy – dla wersji bezalkoholowej (będzie
odpowiedni również dla gości, którzy unikają alkoholu
albo prowadzą samochód).

O ile to możliwe, podaj napój w przezroczystym dzbanku, aby twoi goście
mogli zobaczyć, jaki jest piękny. Wlej wino do dzbanka, dodaj pokrojone
owoce i miód do smaku. Jeśli używasz owoców zamrożonych w kostkach
lodu, dorzuć je tuż przed podaniem napoju na stół. Wersję bezalkoholową
przyrządzamy, zastępując wino sokiem winogronowym. Upewnij się, że sok
jest z ciemnych winogron, bowiem sok z jasnych winogron nie ma tak
pięknego odcienia.

RĘKODZIEŁO Z OKAZJI SABATU LITHA

W I A N K I  S Ł O Ń C A
Wianki były główną tradycją w wielu różnych kulturach i zwykle wyplatały
je kobiety. Ozdoby te noszono na głowie niczym korony albo wrzucano do
jezior, strumieni lub oceanów. W jednym z krajów kobiety plotły wianki,
a potem obserwowały przez nie wschodzące słońce. Mężczyźni także od
czasu do czasu nosili wianki zrobione z liści dębowych.

Możesz zatem zrobić sobie wianek do noszenia na głowie, do zawieszenia
w roli dekoracji albo po prostu do rzucenia na wodę, jeśli masz jakiś zbiornik
wodny w pobliżu. To, w jaki sposób zamierzasz go wykorzystać, może mieć
wpływ na twój wybór materiałów do jego wykonania, ale wszystko inne
pozostanie takie samo. Pamiętaj, że jeśli wrzucasz swój wianek do wody
(rzecz jasna innej niż twój własny basen), to wszystkie jego elementy
powinny być szybko biodegradowalne. Do wykonania wianka potrzebne będą
następujące rzeczy:

podstawa wianka – może to być winorośl (cieńsza, jeśli zamierzasz
nosić wianek; grubsza – do wianka do dekoracji) albo drut
kwiaciarski (to drut powlekany, który sprawdza się w opasce na
głowę) lub jakiekolwiek elastyczne, naturalne pnącze/giętka gałąź
(np. wierzby); jeśli jesteś naprawdę dobra w zaplataniu łodyg
kwiatów, możesz dać sobie spokój z podstawą; podstawę do
wianków można też znaleźć w wielu sklepach w dziale rękodzieła;
upewnij się tylko, że używasz materiałów naturalnych (a nie np.
styropianu);
kwiaty – możesz użyć kwiatów tylko jednego gatunku albo
pomieszać różne rodzaje i kolory; w centrum uwagi powinny się
znaleźć kwiaty o promienistych płatkach, które symbolizują słońce,
takie jak np. stokrotki, nagietki, słoneczniki, goździki itp.; możesz
też zastosować róże, rumianki, kwiaty dziurawca, a nawet paprocie
jako drobne akcenty; aby uzyskać naprawdę dziki efekt, dodaj
mniszki lekarskie; wybieraj kwiaty żółte, pomarańczowe
i czerwone;
wstążki – możesz użyć wstążek o dowolnej grubości, ale
prawdopodobnie najlepsze będą cieńsze do noszenia i grubsze do
wianków zawieszanych; możesz wybrać jeden kolor, ale wianek
będzie bardziej fantazyjny z kilkoma różnymi barwami; spróbuj
dobrać wstążkę pod kolor kwiatów, chociaż możesz dodać również
białą, złotą lub jakąkolwiek inną w kolorze letnich akcentów;
długość wstążki będzie zależeć od tego, w jaki sposób chcesz jej
użyć i jak duży będzie wianek, ale zapewne będziesz potrzebowała
przynajmniej 1–2 m z każdego koloru, a może nawet więcej;
nożyczki;
klej lub taśma klejąca.

Wianki są proste do wykonania, mimo że mogą wymagać nieco żmudnej
pracy. Wywiń pnącze lub drut w okrąg, który będzie pasował na twoją głowę
(jeśli zamierzasz nosić swój wianek) albo do rozmiaru, który chcesz uzyskać
dla celów dekoracyjnych, pamiętając jednak, że stanie się jeszcze większy,
kiedy dodasz do niego kwiaty. Owiń materiał wokół okręgu, aby pozostał na
miejscu, albo przytwierdź za pomocą wstążki lub kleju. Po kolei powsadzaj
kwiaty, zawijając łodygi do środka i na zewnątrz, aby je przymocować do
podstawy. Jeśli chcesz, owiń również wstążki wokół podstawy wianka.
Postaraj się, aby efekt końcowy był harmonijny (na przykład naprzemiennie
występujące kolory) i aby twój wyrób był staranny, ale nie martw się zbytnio,
jeśli nie jest idealny! O ile to konieczne, możesz użyć odrobiny kleju tu i tam,
aby utrzymać poszczególne elementy na miejscu. Możesz także zawiesić
kilka wstążek z tyłu (opaska) albo na dole (wianek dekoracyjny).
Jeśli twoje kwiaty mają wystarczająco długie łodygi, możesz je po prostu
zawinąć, wetknąć albo spleść ze sobą. Jest to dobre rozwiązanie, jeśli
zamierzasz rzucać wianek na wodę.

Ł Ó D K I
 W I K I N G Ó W
W pewnych kulturach Przesilenie Letnie celebrowano za pomocą robionych
własnoręcznie małych łódek, wypełniając je ofiarami i umieszczając na
jeziorach, strumieniach albo w wodach oceanu. Jeśli chcesz przygotować coś
bardziej wymyślnego, możesz łatwo znaleźć w sieci wskazówki na temat
tego, jak zrobić łódki wikingów metodą origami. Z kolei poniżej znajdziesz
sposób na zrobienie małej łódki podobnej do tratwy, która jest na tyle prosta,
że może ją wykonać nawet małe dziecko. Jeśli nie masz w pobliżu żadnego
zbiornika wodnego, możesz puszczać łódki w basenie albo dużej misce. Do
wykonania potrzebne będą:

9 drewnianych patyczków do lodów (możesz je znaleźć w dziale
rękodzieła w wielu sklepach);
1 długi patyk o długości około 20–30 cm (odpowiedni będzie
drewniany grillowy rożen, ale możesz też użyć cienkiego, lekkiego
patyka);
kawałek papieru kolorowego (dowolnego rodzaju) służącego jako
żagiel;
mały kawałek korka (wytnij go z korka od wina albo poszukaj
w sprzedaży korkowych podstawek, które zabezpieczają podłogę
przez zarysowaniami);
biały klej;
lekkie kwiaty albo płatki kwiatów;
marker lub długopisy.


Pomysł robienia łódki opiera się na idei wykonania czegoś prostego, na
czym będziesz mogła umieścić swoje ofiary i „pożeglować” tym w kierunku
zachodu słońca (albo wschodu – jeśli wolisz). Dzieciom wystarczy samo
zrobienie łódki. Dorośli natomiast będą pewnie chcieli dodać tej czynności
nieco bardziej magicznego charakteru, zapisując swoje sezonowe życzenia na
patyczkach do lodów – dobrobyt, zdrowie, miłość itd. Jeśli zamierzasz to
zrobić, zapisz swoje słowa, zanim zaczniesz robić łódkę.

Rozłóż sześć patyczków jeden obok drugiego, tak aby wyglądały jak mała
tratwa. Przyklej pozostałe trzy patyczki prostopadle do pozostałych, tak aby
zespoliły je razem. Kiedy klej już wyschnie, obróć tratwę, tak aby trzy
patyczki wspierające znalazły się na dole. Przyklej kawałek korka na środku
łódki. Wytnij z papieru trójkąt (żagiel) i przyklej go do górnej krawędzi
długiego patyka. Następnie wetknij dół patyka do korka, używając kleju, jeśli
to konieczne, aby utrzymać go na swoim miejscu.
Teraz twoja łódka jest już gotowa. Możesz udekorować ją płatkami
kwiatów i położyć na powierzchni wody, wysyłając ją w drogę do świtu lub
zmierzchu Letniego Przesilenia.

M I O T Ł Y  Z  C Y N A M O N U
Pikantny zapach i smak cynamonu są prawdopodobnie przyczyną, dla której
jest on uważany za roślinę słońca i ognia, poświęconą wielu bóstwom słońca.
W celach magicznych cynamon stosuje się do uzdrawiania oraz wróżb na
miłość i ochronę. Uważa się również, że ogólnie wzmacnia on duchowe
wibracje. Możesz dodać tę przyprawę do swoich sabatowych potraw albo
użyć jej w roli kadzidła. Jeśli chcesz zrobić coś, co zostanie z tobą na dłużej,
możesz wykonać prostą cynamonową miotłę i za jej pomocą zakreślić swój
krąg rytualny, udekorować ołtarz z okazji sabatu Litha albo zawiesić ją
w domu, aby zatrzymać wokół siebie odrobinę letniego ciepła, które
podniesie cię na duchu w czasie mających nadejść mrocznych i zimnych
miesięcy.
Tak jak większość projektów rękodzielniczych miotłę możesz wykonać
w sposób bardzo prosty albo tak fantazyjny, jak tylko przyjdzie ci do głowy,
czyli dodać coś od siebie albo zmienić, tak aby odpowiadała twoim gustom
lub celowi, w jakim zamierzasz ją stosować. Do wykonania miotły
cynamonowej potrzebne będą:

mała miotła albo miotełka do ubrań (upewnij się, że używasz takiej,
która jest wykonana z naturalnych materiałów, a nie z plastiku);
jeśli chcesz odrobinę zaszaleć, możesz wykonać swoją miotłę sama
– od zera;
gazety;
mały pędzel do malowania;
biały klej;
cynamon w proszku;
plastikowa lub papierowa torebka (na tyle duża, by zmieścić
miotłę);
wstążki w letnich kolorach (żółtym, pomarańczowym, czerwonym,
a także zielonym i/lub białym) do udekorowania miotły – ich
długość będzie zależała od wielkości miotły i tego, jak wysoko
chcesz ją zawiesić; około 1 m z każdego koloru powinno
wystarczyć);
cynamonowy olejek eteryczny (ale nie zapachowy, ponieważ jest
sztuczny);
zasuszone letnie kwiaty (róże, lawenda, rumianki, stokrotki,
słoneczniki, astry itp.);
laski cynamonu albo liście dębowe lub cokolwiek innego, co
zechcesz dodać;
sznurek lub przędza (możesz użyć czegoś bardziej fantazyjnego, jak
na przykład sznurka w kolorze złotym lub białym).

Aby wykonać projekt, połóż miotłę na gazetach albo innej zabezpieczonej
powierzchni i pędzlem rozprowadź klej po jej jednej stronie. Posyp
cynamonem i umieść wewnątrz torebki na całą noc. Jeśli to konieczne,
możesz powtórzyć tę czynność następnego dnia z drugą stroną miotły.
Kiedy już „przyprawisz” swoją miotłę cynamonem, możesz dodać do niej
wszelkie dekoracje, jakie chcesz. Letnie kwiaty można przywiązać za ich
łodygi (tak aby zwisały do dołu) przędzą lub sznurkiem. Możesz także
zawiesić dodatkowe laski cynamonu albo kilka kropel olejku cynamonowego
dla wzmocnienia zapachu. Jeśli używasz liści, przyklej je lub przywiąż.
Potem zawiąż wstążki wokół trzonka miotły w miejscu jego łączenia
z wiechą, tak aby zwisały w dół z przodu miotły.
Jeśli chcesz, możesz ustawić miotłę w południe w pełnym słońcu
przesilenia, aby wchłonęła słoneczną energię i błogosławieństwa słonecznych
bóstw.

P O D A R U N K I  D L A  P T A K Ó W
Przesilenie Letnie to celebrowanie uroków natury, a letnie ptaki są integralną
częścią tego piękna i obfitości. Dlaczego by więc nie dzielić tej radości
z naszymi pierzastymi przyjaciółmi, skoro można przygotować proste
smakołyki, które będą pełnić podwójną funkcję, dekorując również twoje
podwórko. Jest to kolejna świąteczna aktywność, którą można wykonywać
razem z dziećmi. Potrzebne będą:

szyszki sosnowe,
jabłka,
wstążki,
masło orzechowe,
karma dla ptaków,
drut do robienia na drutach albo rożen do zrobienia otworu
w jabłku.

Możesz użyć albo szyszek, albo jabłek, a także obu tych rzeczy naraz jako
podstawy do swego naturalnego karmnika. Jeśli używasz jabłek, możesz
zrobić dziurę na wylot na środku jabłka za pomocą druta dziewiarskiego,
metalowego rożna lub czegoś w tym rodzaju. Zacznij od zawiązania wstążki
na górze szyszki albo przez środek jabłka. Zawiąż dużą pętlę na wstążce, tak
abyś mogła zawiesić swój karmnik na gałęzi drzewa albo na haku.
Następnie obtocz szyszkę lub jabłko w maśle orzechowym, a następnie
w karmie dla ptaków, tak aby w całości pokryła powierzchnię. (Jeśli używasz
jabłka, ptaki będą mogły również je skonsumować!) Potem zawieś swój
dekoracyjny podarunek w miejscu, gdzie ptaki będą mogły go łatwo znaleźć
i móc się nim cieszyć.

ZIOŁOWE RĘKODZIEŁO
Przesilenie Letnie to także czas na rękodzieło ziołowe wszelkiego rodzaju.
Zioła zebrane podczas przesilenia uważane są za takie, które znajdują się
w pełni rozkwitu pod względem swojej mocy, zarówno leczniczej, jak
i magicznej. Oto kilka odmian tradycyjnych form ziołowego rękodzieła.
Pamiętaj jednak, że to, że coś jest naturalne, nie znaczy jeszcze, że jest
bezpieczne. Miej świadomość faktu, że niektórzy ludzie mają alergię nawet
na najbardziej powszechne i łagodne gatunki ziół, na przykład takie jak
lawenda.
Ziołowe rękodzieło nie musi być czymś skomplikowanym. Możesz uciąć
gałązkę rozmarynu i użyć jej do posypania wody podczas rytuału albo
wrzucić ją do ogniska w celu wzmocnienia pamięci wspomnień. Lawendę
wrzuca się do ogniska także w celu uczczenia bogów. Patyczki namaszczone
szałwią są cudowne do odpędzania negatywnej energii, a zapach róż sprawia,
że prawie wszyscy myślą o miłości. W przypadku rękodzieła magicznego,
które jest nieco bardziej zawiłe, wykonaj jedną lub dwie propozycje albo
w dniu samego przesilenia, albo na kilka dni przed, tak abyś miała je gotowe
do użycia w danym dniu.

M I Ł O S N A  S A S Z E T K A
Oto przepis na prostą saszetkę miłości, która wprowadzi to uczucie w twoje
życie. W czasie jej przygotowywania możesz się koncentrować na takim
rodzaju miłości, jakiego pragniesz, ale postaraj się nie ograniczać tylko do
jednej konkretnej osoby lub idei. Poza tym nigdy nie wiesz, co wszechświat
może ci zesłać, jeśli tylko będziesz wystarczająco otwarta.

Do wykonania saszetki potrzebne będą:
kwadratowy kawałek tkaniny o wymiarach około 8 na 8 cm
z naturalnych materiałów (jedwab, bawełna itp.); skoro to saszetka
związana symbolicznie z Letnim Przesileniem, powinnaś użyć
kolorów lata zamiast standardowego różu;
wstążka do wiązania albo igła z nitką;
płatki róż;
kwiaty lawendy;
kawałek węgielka z sabatowego ogniska, jeśli masz takie, dla
nadania dodatkowej mocy;
mały, wygładzony kamień, taki jak: kwarc różowy, ametyst albo
malachit.

O ile to możliwe, wykonaj swoje rękodzieło na dworze w dniu sabatu
Litha w południe, kiedy żar słońca doda saszetce swojej mocy. Ewentualnie
wykonaj ją zawczasu i połóż na słońcu, aby „naładowała się” jego energią.
Połóż swoją tkaninę na trawie albo innej płaskiej powierzchni, a na jej
środku umieść kwiaty (oraz węgielek i kamień szlachetny). Jeśli chcesz ją
zaszyć, złóż ją na pół (co utworzy trzy boki) i zaszyj, zaczynając od dołu po
lewej stronie i posuwając się dookoła w kierunku strony prawej. Druga opcja
to zebrać razem cztery rogi tkaniny i zawiązać ją wstążką, tworząc małe
zawiniątko.
Poproś jedną z bogiń miłości związanych z sabatem Litha, aby
pobłogosławiła twoje dzieło – może to być: Afrodyta, Wenus, Astarte, Inanna
albo Isztar – i jeśli możesz, pozostaw je na słońcu chociaż na chwilę.

P O D U S Z E C Z K A  S Ł O D K I C H  S N Ó W
Wiele dawnych kultur wierzyło, że jeśli użyjesz konkretnego czaru podczas
wigilii sabatu Litha, będziesz śniła o miłości albo o swoim przyszłym mężu.
Używano w tym celu różnych roślin, takich jak: kwiaty dębu, bylica
pospolita, liście jesionu czy krwawnik pospolity. Do wykonania tej prostej
poduszeczki słodkich snów użyjesz kilku ziół, które są związane nie tylko
z wróżeniem i snami proroczymi, ale również ze spokojnym snem. Miejmy
nadzieję, że sprowadzi ci ona słodkie sny. Może nawet będą to sny
o prawdziwej miłości.

Do zrobienia poduszeczki snów potrzebne będą:
mała torebka z troczkiem albo kwadratowy kawałek tkaniny;
igła z nitką albo kawałek wstążki;
kwiaty lawendy;
kwiaty nagietka;
kwiaty rumianku;
płatki róży (nie są konieczne do spania czy śnienia, ale słodko
pachną i dodadzą pierwiastka miłości).

Możesz użyć świeżych albo suszonych kwiatów. Jeśli używasz świeżych,
to miej świadomość, że z powodu wilgoci prawdopodobnie będziesz mogła
użyć poduszeczki tylko przez kilka nocy, zanim kwiaty staną się podatne na
pleśń. Suche kwiaty nie pachną może tak dobrze, ale przetrwają znacznie
dłużej. O ile to możliwe, wybieraj kwiaty sama, w świetle letniego słońca.
Jeśli nie możesz, pozostaw je na noc lub dwie na ołtarzu, jeśli go masz, albo
połóż w jakimś miejscu, gdzie będzie na nie świecić słońce.
Jeżeli wybrałaś woreczek z troczkiem, włóż wszystkie składniki do
środka i zamknij. Jeśli robisz poduszeczkę od podstaw, umieść zioła na
środku tkaniny, złóż materiał na pół i zaszyj od dołu jednej strony do góry
i dalej aż do dołu po drugiej stronie, albo po prostu zawiąż wstążką.
Potrzymaj poduszeczkę w ręce, zanim pójdziesz spać, i pomyśl o tym,
o czym chciałabyś śnić, a potem wetknij ją pod poduszkę, na której śpisz.

D R E W N I A N A  R Ó Ż D Ż K A
Sabat Litha to doskonały czas, aby sprawić sobie prostą magiczną różdżkę.
Możesz w tym celu użyć każdego rodzaju drzewa, które jest związane
z Przesileniem Letnim, takiego jak: dąb, brzoza, leszczyna czy jarzębina.
Odpowiednie będą również: jabłoń, jesion, dziki bez, klon czy wierzba. Nie
jest to dobra pora na różdżkę wymyślną czy skomplikowaną – to, czego
potrzebujesz, to przedmiot, który skumuluje podstawową energię tego święta.
O ile to możliwe, wyjdź z domu o świcie albo nawet tuż przed jego
nadejściem w dniu Przesilenia Letniego. Znajdź kawałek drewna o długości
zbliżonej do długości przedramienia albo od czubka palca środkowego do
łokcia. Powinien on przemawiać do ciebie zarówno pod względem
wizualnym, jak i duchowym oraz dobrze leżeć w dłoni. Możesz użyć drewna,
które samo spadło już z drzewa. Jeśli musisz uciąć gałąź z żyjącego drzewa,
poproś drzewo o zgodę i podziękuj mu, kiedy już to zrobisz, a potem zakop
mały podarunek u jego stóp.
Jeśli drewno wciąż ma korę, możesz albo ją zostawić na miejscu, albo
ostrożnie zedrzeć, a potem delikatnie wypolerować papierem ściernym.
Drewno można wyrzeźbić za pomocą noża albo też zostawić takie, jakie jest.
Jeśli masz ochotę, możesz wyryć albo narysować na nim kilka prostych
symboli, takich jak: słońce, spirala, wąż albo inne symbole słońca lub ognia.

L E S Z C Z Y N O WA R Ó Ż D Ż K A P O S Z U K I WA C Z A
Sabat Litha jest uważany za jeden z najlepszych okresów do zbierania
leszczyny w celu zrobienia z niej różdżki. Jest ona poświęcona elfom
i kojarzona ze słońcem. Znajdź drzewo lub krzak leszczyny (istnieje wiele
gatunków, ale wszystkie będą odpowiednie do zrobienia narzędzia) i odetnij
rozwidloną gałąź z dwoma odnogami o tej samej długości. Nie ma potrzeby
robienia niczego więcej, chyba że chcesz, aby twoja różdżka została
pobłogosławiona przez słońce.
Leszczynową różdżkę trzymaj za jej dwa rozwidlone końce, a jeden
dłuższy koniec – przodem przed tobą. Trzymaj różdżkę luźno i chodź powoli.
Różdżka poszukiwacza, opadając w dół, powinna wskazywać obecność wody
(albo skarbu, jeśli masz szczęście).


DEKORACJE Z OKAZJI SABATU LITHA

Oprócz wyjątkowych potraw i rękodzieła, za pomocą których celebrujemy
sabat przesilenia, kolejnym sposobem na to, by wprawić się w świąteczny
nastrój, jest dekorowanie. Niezależnie od tego, czy oznacza to ozdabianie
własnego domu tematycznie dobranymi przedmiotami, czy też przystrajanie
wyjątkowego, sabatowego ołtarza, istnieje wiele sposobów, które dzięki
kolorom, symbolom i energiom wpisują się w klimat Przesilenia Letniego.
Ponadto większość z nas dekoruje dom z okazji Przesilenia Zimowego
podczas sabatu Yule (święta Bożego Narodzenia), dlaczego więc nie robić
tego samego podczas jego letniego odpowiednika?
Bez względu na to, czy dodajesz coś do swojego zwykłego ołtarza, czy
też tworzysz nowy specjalnie z okazji Przesilenia Letniego, przyda ci się
kilka wskazówek dotyczących przedmiotów, które powinnaś mieć na swoim
ołtarzu poświęconym sabatowi Litha:

letnie kwiaty, zwłaszcza te o promieniście rozłożonych płatkach,
które reprezentują słońce, takie jak: stokrotki, rumianki, nagietki,
astry i słoneczniki; mogą one być dekoracją albo ofiarą składaną
bogini;
symbole słońca – okręgi, spirale, tarcze i koła, a także obrazki
słońca;
kolory: żółty, pomarańczowy, czerwony i/lub złoty, a także biały
czy zielony; dobrze jest mieć tkaninę do nakrycia świątecznego
ołtarza w kolorach odpowiadających sabatowi Litha, które powinny
mieć zdecydowanie letni charakter: odcienie jasne i radosne, nawet
z kwiatowym deseniem;
kadzidło mające związany z Przesileniem Letnim aromat, taki jak:
róża, lawenda, cynamon, cytryna lub jakikolwiek inny
wyszczególniony na liście pojęć związanych z sabatem Litha,
kociołek do reprezentowania ognia (możesz postawić w nim świecę
albo pozostawić go pustego);
„wieczny płomień” (w tym przypadku może to być światełko
zasilane baterią, ponieważ nie powinnaś zostawiać świecy lub
prawdziwego płomienia bez nadzoru, kiedy nikogo nie ma
w pobliżu);
figurki bóstw (bogiń lub bogów), którym oddajesz cześć podczas
sabatu Litha;
świeże lub zasuszone liście dębu albo żołędzie;
zwierzęce totemy sabatu Litha, takie jak: pszczoły, motyle, ptaki
itd.;
podarki lub ofiary dla elfów;
podarki lub ofiary dla bogów.

Możesz dodać jeszcze cokolwiek innego, co wydaje ci się odpowiednie na
tę okazję. Poza tym jest to twój ołtarz i powinnaś podążać za swoim sercem,
dekorując go. Ta sama zasada dotyczy ozdabiania domu. Jeśli jesteś osobą,
która idzie na całość, możesz zawiesić girlandy świeżych kwiatów, zmienić
swój zwykły obrus na taki w kolorze odnoszącym się do sabatu Litha,
powiesić tematycznie związany transparent albo flagę (wiele z nich jest
dostępnych do kupienia w sieci albo w sklepach pogańskich, a niektóre są
naprawdę piękne), ustawić jasne, żółte świece w różnych miejscach oraz
zawiesić papierowe lampiony albo migoczące światła reprezentujące blask
słońca, albo taniec świetlików.
Jeśli jesteś osobą, która woli się raczej nie wyróżniać, może wystarczy
zawiesić plakat ze zdjęciem Stonehenge albo wyrzeźbione w drewnie słońce
oraz położyć kilka dodatkowych przedmiotów na ołtarzu albo na półce nad
kominkiem. Możesz też po prostu zebrać kilka kwiatów i położyć je na
środku stołu. Równie dobrze możesz wybrać opcję bez żadnych dekoracji,
a zamiast tego po prostu wyjść z domu i cieszyć się z radosnego, letniego
dnia. Tak też jest w porządku, ponieważ sabat Litha tak naprawdę oznacza
celebrowanie uroków natury i potęgi słońca świecącego nam nad głową.