wtorek, 15 września 2020

Mabon / Równonoc Jesienna - Receptury i Rękodzieło

 TRADYCYJNY DOŻYNKOWY CHLEB

Kwintesencją żniw jest chleb. Jego cywilizacyjny wpływ pozostawia w tyle nawet wpływ piwa. Jest w zasadzie kulturowo uniwersalny. Europejczycy mają bochenki chleba, Meksykanie i niektóre kraje Ameryki Południowej i Środkowej tortille, południe Stanów Zjednoczonych chleb kukurydziany, Indie i Pakistan mają swój naan  – odmiany, kształty i formy chleba są nieograniczone, tak jak artyzm jego wykonania.

Składniki:

¾ szklanki ciepłej wody,

1 opakowanie aktywnych drożdży,

1 łyżeczka soli,

1½ łyżki cukru,

1 łyżka roślinnego tłuszczu do pieczenia,

½ szklanki mleka,

3 czubate szklanki mąki,

113 g masła.

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Do dużej miski wlej ciepłą wodę. Dodaj

drożdże i powoli mieszaj, aż do ich rozpuszczenia. Dodaj sól, cukier, tłuszcz

i mleko. Dobrze wszystko wymieszaj. Wsyp dwie szklanki mąki. W razie

potrzeby dodaj więcej mąki, po jednej łyżce stołowej naraz, aż ciasto zacznie

się przyklejać do łyżki.

Nie musisz wykorzystywać całej mąki. Może być jednak tak, że trzeba

będzie dodać jej więcej, niż podano w przepisie. Wszystko zależy od różnych

czynników, takich jak na przykład pogoda, dlatego też większość przepisów

na chleb podaje tylko przybliżoną ilość potrzebnej mąki.

Przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i ugniataj je, dodając po

łyżeczce mąki, jeśli potrzeba, aż stanie się miękkie i gładkie, ale nie lepkie.

Wysmaruj miskę i formę do pieczenia masłem. Do miski przełóż ciasto

i pookręcaj nim, aby równomiernie ze wszystkich stron natłuścić naczynie.

Przykryj ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie

wyciśnij z niego powietrze, wyłóż na posypaną mąką stolnicę i ponownie

zagnieć.

Uformuj ciasto w bochenek i włóż do foremki wysmarowanej masłem.

Przykryj i pozostaw na około 30 minut. Przed wstawieniem ciasta do

piekarnika wykonaj ostrym nożem trzy nacięcia na górze. Następnie włóż

chleb do piekarnika i piecz przez około 45 minut lub aż uzyska złocistobrązowy

kolor. Wyłóż chleb z foremki i pozostaw do ostygnięcia na suszarce

lub czystej ściereczce do naczyń.

BRUSCHETTA

Jednym z płodów rolnych zbieranych jako ostatnie są piękne pomidory.

Czerwone, okrągłe i niezłomne – im więcej zrywa ich rolnik, tym więcej ich

rośnie. Dobry rok zazwyczaj kończy się desperackim podrzucaniem ich

w nocy na próg drzwi sąsiadów, karmieniem nimi niechętnych wiewiórek lub

przerabianiem ich na keczup w ilościach mogących rywalizować

z zawartością kontenerów do ładunków masowych.

Na szczęście pomidor to takie połączenie warzywa z owocem

o uniwersalnym zastosowaniu. Nadaje się doskonale do kremów i galaretek.

Ponadto dobrze się je dusi, suszy i świetnie wyraża się nimi pogardę dla

kiepskiego przedstawienia teatralnego.

Przygotowane w opisany sposób pomidory podawaj na opieczonych

kromkach chleba. Pasują również jako dodatek do zup, gulaszu i mięs.

Składniki:

1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę,

½ szklanki oliwy z oliwek,

1 kubek świeżej bazylii (2 łyżki suszonej),

4 ząbki czosnku oraz 1 łyżeczka mielonego czosnku lub czosnek

w proszku,

1 łyżka cząbru (opcjonalnie),

czarny pieprz do smaku,

parmezan (opcjonalnie).

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Pokrój pomidory w kostkę i umieść je

w naczyniu do pieczenia. Dodaj oliwę i zioła. Mieszaj aż do całkowitego

połączenia składników. Wstaw do piekarnika na 10–15 minut. Jeśli chcesz,

dodaj czarny pieprz i parmezan. Podawaj na tostach, krakersach lub na

czymkolwiek innym, wedle własnej fantazji.


OGÓREK W MIODZIE

Ten smakołyk wywodzi się z tradycji polskich dożynek (Święto Plonów).

Chociaż ci, którzy lubią polskie potrawy, zwykle kojarzą je z pierogami,

kiełbasami i kapustą, to polskiej kuchni bliskie są również liczne warzywa.

Szczególnie często pojawiają się ogórki; łagodzą smak kapusty kiszonej,

zamieniają się w cudowne korniszony, mogą nawet sprawić, że woda stanie

się odrobinę smaczniejsza.

Składniki:

ogórek,

miód lub syrop klonowy,

sól (opcjonalnie).

Przed obraniem ogórka odkrój jego końce. Odciętą końcówką pocieraj

okrężnymi ruchami koniec ogórka, aż wycieknie z niego mleczna pieniąca się

ciecz. W ten sposób zmniejszysz goryczkę warzywa. Zrób to samo na drugim

końcu ogórka, a następnie opłucz go, a odkrojone końce wyrzuć. Obierz

ogórek i przekrój wzdłuż na ćwiartki. Skrop miodem (w przypadku wegan –

syropem klonowym). W razie potrzeby dodaj szczyptę soli. Podawaj od razu.


CASSEROLE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Fasolka szparagowa zalicza się do kategorii tych warzyw, które po zebraniu

ponownie odrastają. Na szczęście dobrze się ją zamraża – blanszuj ją przez

minutę, a następnie zapakuj do szczelnego plastikowego woreczka.

W ostatnich latach niektórzy żądni kulinarnych przygód kucharze odkryli, że

panierowanie i smażenie w głębokim tłuszczu dobrze konserwuje fasolkę

szparagową, chociaż taki sposób najlepiej zarezerwować na jedną okazję

w roku. Fasolka szparagowa, tak jak i pomidory, mogą zawładnąć twoim

życiem, dlatego ucząc się jeść ją jako danie główne, pomożesz w jej

rozpowszechnianiu. W tym przypadku do casserole potrzeba znacznej ilości

fasolki szparagowej.

Potrawy casserole są regionalnymi osobliwościami. Niektórzy kucharze

twierdzą, że każde warstwowe danie bez żelatyny można zakwalifikować do

casserole. W Minnesocie i Iowa twierdzą, że casserole jest rodzajem

zapiekanki. Z kolei Amerykanie ze Środkowego Zachodu rozróżniają te dwie

potrawy: zapiekanka zawsze zawiera warstwę makaronu. Zamiast makaronu

w Ameryce (oprócz jej północnych regionów) używa się skondensowanej

zupy grzybowej i ziemniaków, zazwyczaj pokrojonych w kostkę, a czasami

nawet mieszanki chipsów.

Poniższy przepis zawiera zasadę stratyfikacji, ale rezygnuje z wszelkiego

makaronu i grzybów. Jest idealny dla kogoś, kto lubi, kiedy fasolka jest

odrobinę chrupiąca.

Składniki:

450 g fasolki szparagowej;

1 zupa krem z pomidorów z puszki lub 1 szklanka naturalnego

niesłodzonego jogurtu (z mleka lub mleka sojowego);

1 łyżka chrzanu;

1 łyżeczka sosu Worcestershire [13];

¼ łyżeczki soli;

1 ząbek czosnku (posiekany);

¼ łyżeczki papryki w proszku;

1 szklanka zmielonych migdałów.

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Umyj fasolkę i poobcinaj jej końce. Ułóż

w naczyniu żaroodpornym (20 × 20 × 8 cm) wysmarowanym tłuszczem.

W średniej misce wymieszaj krem z pomidorów, chrzan, sos

Worcestershire, sól, posiekany czosnek i paprykę. Uzyskaną miksturą polej

fasolkę i piecz pod przykryciem około godzinę. Wyjmij z piekarnika i posyp

danie na wierzchu migdałami.


FASOLOWE CHILI

W chili jest coś takiego, co po prostu oznajmia „jesień”. Jest to klasyczne

ciepłe danie, jedna z tych potraw, które sygnalizują spadające liście i sezon

nadchodzących obrzędów. Zapaleńcy tej potrawy twierdzą, że powinna być

wegańska. Jeśli jednak do tego fasolowego gulaszu dodasz mięso, otrzymasz

chili con carne.

Poniższy wegański przepis akcentuje fasolę i pieprz.

Składniki:

¼ szklanki oliwy z oliwek;

2 szklanki posiekanej cebuli;

6 posiekanych ząbków czosnku (zaoszczędzisz trochę czasu,

kupując słoiczek gotowego posiekanego czosnku);

2 łyżki chili w proszku;

2 łyżeczki suszonego oregano;

½ łyżeczki pieprzu cayenne (wersja dla tych, którzy lubią

pikantnie);

3 puszki czarnej fasoli (425 do 450 g), odsączonej;

½ szklanki płynu z puszki;

1 puszka (450 g) sosu pomidorowego.

W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek;

podsmażaj, aż cebula zmięknie, czyli około 10 minut. Wsyp chili, oregano

i pieprz cayenne; mieszaj przez dwie minuty. Dodaj fasolę, odmierzoną wodę

z puszki po fasoli i sos pomidorowy. Doprowadź potrawę do wrzenia, od

czasu do czasu mieszając. Zmniejsz ogień na średni i duś do momentu, aż

smaki się połączą, a potrawa zgęstnieje, jednocześnie mieszaj od czasu do

czasu przez około 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.


PIECZONE BURAKI

W ostatnich latach wyszła na jaw głęboko skrywana tajemnica: buraki

powinny być smaczne. Całe to marynowanie i gotowanie nie pozwalało

ludzkości cieszyć się tym cudem. Jednak dzięki lokalnym inicjatywom na

rzecz zdrowego żywienia udało się to zmienić. W menu pojawiły się pieczone

buraki, a do tego są smaczne.

Składniki:

dwa buraki (lub więcej),

ser feta,

orzechy włoskie.

Rozgrzej piekarnik do 230°C. Wyłóż blachę folią aluminiową. Opłucz buraki.

Odetnij zielone łodygi i odłóż na bok (liście buraków stanowią doskonały

składnik sałatek). Ułóż opłukane buraki na blasze i piecz, aż staną się

miękkie. Aby to sprawdzić, załóż rękawice do piekarnika i delikatnie ściśnij

jednego buraka. Pieczenie może potrwać od 45 do 90 minut. Kiedy buraki

staną się miękkie, wyjmij je z piekarnika i pozostaw na blasze do ostygnięcia.

Obierz buraki – skórka sama będzie odchodzić, kiedy naciśniesz ją palcami.

Włóż buraki do miski, wyrzuć obierki i folię aluminiową. Buraki pokrój na

kawałki, udekoruj serem feta oraz orzechami włoskimi i podawaj.

BURACZKOWE CIASTO

Oprócz tego, że nabierają słodkiego smaku po upieczeniu w piekarniku,

buraki stanowią wspaniały substytut masła i cukru do pieczenia ciasta.

Przefarbują wszystko na czerwono, chyba że użyjesz ich złotej odmiany.

Niniejszy przepis powstał w wyniku eksperymentowania z burakami na

słodko i jako danie główne. Czerwone buraki wyjątkowo dobrze pasują do

ciemnej czekolady.

Składniki:

1 szklanka obranych i upieczonych buraków,

2 szklanki mąki pszennej lub migdałowej,

½ szklanki kakao w proszku,

28 g gorzkiej czekolady (roztopionej),

1 szklanka melasy,

1 łyżeczka ziela angielskiego,

1 łyżeczka cynamonu,

1 łyżeczka imbiru.

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Umieść wszystkie składniki w malakserze.

Mieszaj je, aż utworzy się konsystencja rzadkiego ciasta. Przelej je do

wysmarowanej tłuszczem foremki do pieczenia (33 × 23 cm). Piecz do

momentu, w którym wyjęta z ciasta wykałaczka lub widelec będą czyste.

Pieczenie może potrwać do 55 minut.


MASŁO JABŁKOWE

Jabłka są owocami jesieni, zwłaszcza w Europie i Północnej Ameryce.

Zaczynając od licznych mitów, czy to Edenu, czy Troi, a skończywszy na

korzyściach, jakie przynoszą w sezonie, są także niemal wymogiem na każdej

uczcie w czasie Mabon. Podobnie jak inne liczne jesienne plony, ich obfitość

może cię zaskoczyć – na szczęście wiele osób znalazło sprytne sposoby na

przyrządzanie z nich różnych rzeczy, które nie ograniczają się tylko do

zanurzania tych owoców w karmelu czy też robienia z nich cydru.

Składniki:

450 g słodkich jabłek (obranych, wydrążonych i pokrojonych);

2 łyżeczki sosu winegret z octem jabłkowym;

½ szklanki syropu klonowego;

¼ łyżeczki mielonego cynamonu;

⅛łyżeczki mielonych goździków;

⅛łyżeczki mielonego ziela angielskiego.

Włóż jabłka i winegret do dużego wolnowaru. Przykryj pokrywką, ustaw na

dużą moc i gotuj przez 8 godzin. Następnie przełącz wolnowar na małą moc

i kontynuuj gotowanie przez kolejnych 10 godzin. Po 18 godzinach

wymieszaj masę z syropem klonowym, cynamonem, goździkami i zielem

angielskim. Gotuj przez kolejne 4 godziny. Przełóż powstałe masło do

słoików i trzymaj w lodówce, aż się schłodzi.


PIECZONE JABŁKA

Składniki:

4 jabłka (wydrążone),

1 łyżka rodzynek,

1 łyżka syropu klonowego,

1 łyżeczka cynamonu,

1 goździk na jabłko.

Ułóż jabłka na talerzu odpowiednim do kuchenki mikrofalowej. Do

wydrążonej dziurki w każdym z nich wlej syrop klonowy, wsyp rodzynki

i przyprawy. Ustaw mikrofalę na dużą moc i podgrzewaj jabłka przez trzy

minuty. Podawaj od razu.


JABŁKOWE CHIPSY

Składniki:

6 łyżek cukru pudru,

2 jabłka odmiany Granny Smith.

Rozgrzej piekarnik do 110°C i wyłóż dwie duże blachy papierem do

pieczenia. Obsyp je równomiernie trzema łyżkami cukru pudru. Pokrój jabłka

w cienkie plasterki. Ułóż z nich jedną warstwę na blasze i posyp je

równomiernie pozostałym cukrem pudrem. Najpierw piecz na górnej półce

piekarnika, a po 2 godzinach i 15 minutach przełóż je na dolną półkę lub

wtedy, kiedy plasterki się zarumienią i zaczną robić się kruche. Wówczas

natychmiast wyłóż chipsy z blachy i odstaw na suszarkę do ostudzenia.

Chipsy jabłkowe przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze

pokojowej przez dwa tygodnie.


PIECZONE ORZECHY NA OSTRO

Orzechy są do tego stopnia istotną częścią jesieni, że mają swoje własne

święto. W Anglii 14 września stał się dniem, w którym dzieci chodzą je

zbierać! To orzechobranie zostało nazwane „orzechowym szaleństwem”.

Podczas Mabon przewijają się migdały, pekany i orzechy włoskie, wszystkie

zawierające przyjazne białko i dobry tłuszcz. To, co najlepsze w orzechach,

możesz wydobyć za pomocą piekarnika lub malaksera.

Niniejszy przepis powstał po tym, jak wyjątkowo duża torba orzechów

zbyt długo przeleżała zapomniana w szafie. Orzechy można przechowywać

w nieskończoność, nawet po ich ugotowaniu, ale czasami potrzebna jest

przestrzeń jaką zajmują. Stanowią ciekawą alternatywę grzanek i krakersów

do zup i sałatek. Pół szklanki oliwy z oliwek może wydawać się nazbyt dużo,

ale tak nie jest – nadmiar oliwy jest najlepszym sposobem na to, aby

przyprawy dostały się we wszystkie zagłębienia orzechów.

Składniki:

½ szklanki oliwy z oliwek (lub oleju słonecznikowego),

1 łyżeczka chili w proszku,

1 łyżeczka czosnku w proszku,

1 łyżeczka papryki,

1 łyżeczka soli,

450 g orzechów.

Rozgrzej piekarnik do 175°C. W dużej misce zmieszaj oliwę z przyprawami.

Wetrzyj w orzechy, aż będą całkowicie nią pokryte. Rozłóż orzechy równo na

blasze do pieczenia. Piecz przez 8–10 minut lub dłużej, jeśli wolisz, aby były

bardziej zarumienione. Po wystudzeniu na ręczniku papierowym przechowuj

je w szczelnym pojemniku. Posłużą ci jako przekąska lub ozdoba.


MASŁO Z WŁOSKICH ORZECHÓW

Ta pożywna alternatywa dla innych rodzajów masła orzechowego jest bardzo

łatwa do przygotowania.

Składniki:

1 szklanka orzechów włoskich,

1 łyżeczka oleju z orzecha włoskiego.

Włóż do malaksera co najmniej jedną filiżankę orzechów włoskich i miksuj,

aż powstała mieszanina osiągnie maślaną/oleistą konsystencję. Aby wesprzeć

ten proces, dodaj mniej więcej łyżeczkę oleju. Masło przechowuj

w szczelnym pojemniku. Używaj do kanapek lub jako zamiennik masła

z orzeszków ziemnych.


SOS Z MIECHUNKI

Miechunka jadalna lub wiśnia peruwiańska rośnie dziko w pobliżu dróg

w niektórych częściach Stanów Zjednoczonych i dojrzewa na początku

jesieni. Jej owoce wyglądają podobnie do zielonych pomidorków

meksykańskich w osłonkach, jednak smakują całkowicie inaczej. Są słodkie

i niepowtarzalne, z cytrusową i truskawkową nutą. Wielu kucharzy dopiero

teraz odkrywa, co można z nich zrobić. Doskonałą propozycją jest sos

z miechunki jadalnej.

Składniki:

1 szklanka wody,

1 szklanka białego cukru,

1 łyżka ekstraktu z wanilii,

1 łyżeczka cynamonu,

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,

¼ łyżeczki mielonych goździków,

4 szklanki miechunki (bez osłonek).

Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier, ekstrakt z wanilii, cynamon, gałkę

muszkatołową i goździki i nastaw na średni ogień. Doprowadź do wrzenia,

a następnie dodaj miechunkę i zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym

ogniu, aż miechunka stanie się transparentna. Ostudź miksturę, a następnie

przełóż do woreczków z suwakiem i zamroź lub wlej do gorących słoików,

pozostawiając około 0,5 cm pustej przestrzeni między zawartością słoika

a pokrywką. Zakręć słoiki, następnie włóż je do wrzącej wody na około 15

minut. Podawaj do biszkoptów, lodów, herbatników lub z jogurtem.


RELISZ Z GRANATÓW I MIĘTY

Persefona zjadła sześć nasion granatu i tyle wystarczyło, aby znaleźć się

w Hadesie. Ty jednak nie będziesz musiała cierpieć tak jak ona.

Jadalną częścią granatu są jego nasiona. Aby się do nich dostać, odetnij

górną część owocu. Następnie ponacinaj go po bokach – zobaczysz białe

oddzielające nasiona błonki. Podważ skórkę i usuń błonki, po czym po prostu

wyjmij nasiona i zjedz je razem z miąższem. Jeśli zechcesz użyć do tego

łyżeczki, sok wszędzie się rozchlapie!

Istnieje wiele sposobów na to, aby cieszyć się smakiem granatu: w postaci

ekstraktu jako sok czy też syrop albo w postaci całych nasion.

Składniki:

½ małej zielonej cebuli (posiekanej),

1½ szklanki nasion granatu (z około trzech owoców),

½ szklanki oliwy z oliwek,

1 łyżka świeżego soku z cytryny,

1 łyżka octu jabłkowego,

1 szklanka drobno posiekanej świeżej mięty.

W małej misce zmieszaj ze sobą zieloną cebulę, nasiona granatu, oliwę

z oliwek, sok z cytryny, ocet i posiekaną miętę; dopraw solą i pieprzem.

Schładzaj przez co najmniej jedną godzinę. Sos możesz przygotować dzień

wcześniej.


POMARAŃCZE Z MELASĄ Z GRANATÓW I MIODEM

Melasę z granatów można kupić w każdym sklepie ze specjałami

kulinarnymi. Jeśli jesteś weganką, miód możesz zastąpić syropem klonowym.

Składniki:

8 dużych pomarańczy odmiany nowelina; obierz ze skórki i usuń

białe błonki, a następnie pokrój pomarańcze w cienkie plasterki;

¼ szklanki miodu;

3 łyżki melasy z granatów;

½ łyżeczki mielonego cynamonu;

¼ łyżeczki soli;

8 dużych daktyli (bez pestek, posiekanych).

Do dużego półmiska włóż plasterki pomarańczy, nakładając lekko jeden na

drugi. W małej misce ubij miód, melasę, mielony cynamon i sól. Rozlej

powstałą masę równomiernie na pomarańcze. Posyp je posiekanymi

daktylami. Odstaw na bok w temperaturze pokojowej.


PASTA Z FIG I GRANATÓW

Składniki:

1½ łyżki oliwy z oliwek,

8 dojrzałych świeżych fig (bez łodyg i przepołowionych),

½ szklanki oliwek Kalamata (bez pestek i grubo posiekanych),

2½ łyżeczki melasy z granatów,

2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu,

½ łyżeczki białego octu,

½ szklanki orzechów włoskich (opieczonych i grubo

posiekanych).


Rozgrzej opiekacz. Na blasze rozłóż folię aluminiową. Rozprowadź na niej

pędzelkiem oliwę z oliwek. Delikatnie nałóż pędzelkiem na figi pół łyżki

oliwy z oliwek. Na blasze ułóż owoce odciętą stroną do góry. Opiekaj do

momentu, aż figi staną się lekko rumiane na brzegach, tj. około trzech minut.

Następnie ostudź je na blasze.

Zmiksuj w malakserze figi, oliwki, melasę z granatów, rozmaryn oraz

ocet. Posiekaj grubo figi i oliwki. Nie wyłączając malaksera, dodaj pozostałą

łyżkę oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do miski. Wymieszaj

z orzechami włoskimi. Odstaw powstałą pastę na dwie godziny

w temperaturze pokojowej, aby smaki wymieszały się ze sobą. (Można

przygotować pastę pięć dni wcześniej. Trzymaj ją w lodówce pod

przykryciem. Przed podaniem ogrzej ją do temperatury pokojowej).

Podawaj z chlebem, krakersami lub na plasterkach jabłek.


WYROBY ARTYSTYCZNE Z PLONÓW

W tego rodzaju sztuce do tworzenia obrazków zamiast farb używa się

kawałków roślin. Nasiona, ziarna i kawałki suszonych roślin można

wykorzystać do wykonania mozaiki lub rzeźby. Daje to możliwość

stworzenia całego szeregu różnych rzeczy z wszelkich nasion pozostałych

z ogrodu! Możesz użyć tego, co udało ci się samej wyhodować, do zrobienia

mozaiki upamiętniającej każdy ze zbiorów; osoby mieszkające w blokach

mogą zdobyć nasiona i suszone rośliny od lokalnych rolników i zrobić

mozaikę symbolizującą związek między ich miejscem zamieszkania a całą

społecznością.

Potrzebne będą:

nasiona w takich samych lub różnych kształtach i rozmiarach; jeśli

używasz jednego typu nasion, skup się na kształcie przedmiotu zamiast na

szczegółach; ryż, fasola, nasiona kukurydzy, słonecznika, kwiatów

ogrodowych oraz suszona słoma – to tylko kilka propozycji do wyboru;

płaska i sucha powierzchnia, jak na przykład karton, tablica, płótno lub

prawie każdy inny materiał; można też rozciąć pudełko po płatkach

śniadaniowych i wykorzystać karton jako podobrazie do mozaiki z nasion;

ołówek lub kawałek kredy;

pędzelek do farb;

łyżka;

klej rzemieślniczy;

utrwalający klej w sprayu do spryskania gotowego obrazka;

przewiewne miejsce do pracy.


Na wybranym podobraziu naszkicuj kredą lub ołówkiem zarys tego, co

chcesz utworzyć. Wypełnij obrys klejem, używając do tego pędzelka.

Delikatnie przyciskaj do kleju nasiona i rośliny. Każdą część obrazka można

zróżnicować, nakładając na nią inne rośliny. Na przykład jeśli chcesz

zobrazować rude włosy syreny, zrób je z soczewicy, a ogon z suszonego

zielonego groszku.

Niektórzy artyści lubią po wyschnięciu kleju pokolorować nasiona farbą.

Jeśli chcesz trwałego dzieła sztuki, spryskaj pracę klejem w sprayu po jej

wyschnięciu. Jeśli wolisz, aby twoje dzieło po sabacie Mabon wróciło do

natury i użyłaś biodegradowalnego podobrazia, możesz pociąć obrazek

i zakopać go w swoim ogródku lub doniczce, aby zobaczyć, co wykiełkuje

z nasion.


STRACH NA WRÓBLE

Ze wszystkich sabatów to właśnie do Mabon najbardziej pasuje słomiana

kukła. Należy ona do tej samej magicznej rodziny co szmaciane laleczki, ale

jest większa i często wykonana z materiału roślinnego.

Potrzebne będą:

stare ubranie – spodnie i koszula;

stare poszewki; nadadzą się również spożywcze torby plastikowe;

suszone liście jako materiał do wypchania;

kij o długości 1,8 m do 2,4 m;

kij o długości 1,5 m (jako poprzeczny drążek);

klamerki do ubrań lub agrafki;

sznurek;

marker.

Najpierw napełnij liśćmi plastikową torbę lub poszewkę. Będzie ona

głową stracha na wróble. Dół zepnij spinaczami, agrafkami lub zwiąż

kawałkiem sznurka. Następnie nałóż głowę na dłuższy kij, wpychając go

przez „szyję” aż do końca głowy. Od dołu kija nasuń koszulę (przez

kołnierzyk) aż do głowy. Przypnij ją agrafkami lub spinaczami. Aby

zlokalizować miejsce, w którym należy przymocować krótszy kij, wystarczy

przełożyć go przez rękawy koszuli. Za pomocą sznurka przywiąż kij i w ten

sposób powstaną ramiona.


Następnie wciągnij jedną nogawkę spodni na kij i podciągnij spodnie pod

koszulę. Przymocuj ją na brzegach i w pasie agrafkami lub klamerkami.

Zwiąż sznurkiem dół drugiej nogawki i wypchaj ją suszonymi liśćmi. Przełóż

kawałek sznurka przez przednią szlufkę pod koszulą. Owiń sznurek dookoła

i zwiąż w pasie. To samo zrób ze szlufką po drugiej stronie. Wbij kij

w ziemię, dzięki czemu będzie można wypchać stracha na wróble w pozycji

pionowej. Napełnij liśćmi rękawy koszuli i spodnie. Pozawiązuj wszystkie

otwory. Narysuj markerem twarz. Jeśli masz zamiar użyć stracha jako

rytualnej kukły, właściwy będzie poważny, a nawet nieco przerażony wyraz

twarzy. Przymocuj agrafkami kapelusz, szalik i inne pożądane akcesoria.


OLEJ NA ŚWIĘTO MABON

Możesz użyć tego oleju do namaszczenia swoich świec sabatowych lub

pobłogosławienia małych kukiełek zrobionych z wykorzystaniem mocy tego

dnia.

Potrzebne będą:

1 łyżka oleju słonecznikowego,

szczypta liści białej szałwii,

szczypta liści rozmarynu,

kilka pestek jabłka.

W szklanym słoju lub pojemniczku wymieszaj produkty. Postaw naczynie

na słońcu na dwa do trzech dni.

KADZIDŁO NA MABON

Niniejsze kadzidło jest sypkie, co oznacza, że wystarczy wymieszać zioła

i wsypać ich odrobinę na kadzidłowy węgiel lub do ognia.

Upewnij się, czy wszystkie zioła są wysuszone. Jeśli nie, rozłóż je na

blasze i włóż na 90 minut do piekarnika rozgrzanego do 120°C.

Potrzebne będą:

szczypta nagietka,

szczypta mięty,

szczypta szałwii,

2–3 goździki (wedle osobistych preferencji).

Wymieszaj szczyptę nagietka z taką samą ilością mięty i szałwii. Do

mieszanki dodaj dwa lub trzy goździki. Dopilnuj, by wszystkie zioła były

dobrze wysuszone przed ich zmieszaniem.

Przed użyciem słoik z kadzidłem przechowuj w chłodnym suchym

miejscu.

KĄPIEL NA ŚWIĘTO MABON

Rytualne kąpiele z dodatkiem ziół są formą przygotowania się osoby do

danego rytuału. Jeśli nie masz wanny, miksturą możesz polać głowę lub

natrzeć całe ciało.

Potrzebne będą:

1 łyżka szałwii,

1 łyżka rozmarynu,

1 łyżka rumianku,

gaza lub sitko o gęstych oczkach,

½ szklanki soli morskiej,

1 łyżka sody oczyszczonej,

olejek z drzewa sandałowego.

W rondelku na średnim ogniu przygotuj wywar z szałwii, rozmarynu

i rumianku. Gotuj na wolnym ogniu przez trzy minuty. Odstaw do

wystygnięcia, po czym przelej roztwór do plastikowego pojemnika lub słoika.

(Ze względów bezpieczeństwa – w łazience bywa ślisko, lepiej unikać szkła).

W oddzielnym słoiku wymieszaj sól morską z sodą. Dodaj kilka kropli

oleju z drzewa sandałowego. Kiedy będziesz gotowa do kąpieli, napuść wodę

do wanny. Zanim do niej wejdziesz, wlej miksturę z soli morskiej, a następnie

płynny roztwór.

Wymieszaj wodę w wannie, aż do rozpuszczenia kryształków soli.

Następnie wykąp się tak jak zwykle.

JABŁKOWE ŚWIECZNIKI

Jesień obfituje w jabłka, ale czasem torba jabłek to więcej niż rodzina jest

w stanie zjeść. Zamiast pozwolić zgnić owocom, nadaj ołtarzowi nieco

odświętnego wyglądu, dodając do niego świeczniki z jabłek. Po zakończeniu

możesz zjeść część jabłka pozbawioną wosku. Dobrze sprawdzają się świece

cienkie i stożkowate, wotywne lub podgrzewacze typu tealight – szczególnie

te dwa ostatnie rodzaje.

Potrzebne będą:

obieraczka do warzyw i owoców,

tyle jabłek, ile ci potrzeba,

łyżka.

Od spodu jabłka odetnij kawałek o grubości około 1 cm, tak aby uzyskać

płaską powierzchnię. Zrób nacięcie wokół zagłębionego na szczycie ogonka.

Następnie wytnij kawałek jabłka wokół linii nacięcia, tuż pod środkiem

ogonka. Weź łyżkę i wydrąż otwór, usuwając tyle miąższu, aby zmieściła się

w nim świeczka.

Pod koniec rytuału owoc wrzuć na kompostownik lub zjedz!

SZNUR MODLITEWNY Z ŻOŁĘDZI

Wiele rytuałów i zaklęć wymaga intonowanego śpiewu oraz wielokrotnych

powtórzeń. Czasami więc trudno jest zachować orientację. W takim

przypadku może się sprawdzić każdy system koralikowy lub paciorkowy,

dlatego święto Mabon prezentuje własne naturalne koraliki – żołędzie! Zbierz

tyle żołędzi ile potrzebujesz i podziel je na grupki. Często do śpiewu wybiera

się święte grupy liczb, takie jak trzy, siedem, dziewięć, trzynaście.

Potrzebne będą:

żołędzie (jak najwięcej),

sznurek,

mała wiertarka (odpowiednia będzie wiertarka ręczna),

nożyce.

Przygotuj określoną liczbę żołędzi, jaką wybrałaś dla swojego

modlitewnego sznura. Odetnij kawałek dla każdej przygotowanej kupki

żołędzi. Przewierć dziurę w żołędziach. Nawlecz wszystkie na sznurek

i zwiąż jego końce. Żołędzie na końcu sznurka można wypełnić dużą kroplą

gorącego kleju, aby w ten sposób zabezpieczyć je przed rozsypaniem.

ŻOŁĘDZIOWE LALECZKI NA SMUTECZKI

Potrzebne będą:

żołędzie,

woreczek ze ściąganymi uszami.

W Gwatemali dzieci i dorośli cierpiący na bezsenność wkładają do

małych woreczków niewielkie kolorowe laleczki. Osoba cierpiąca na

bezsenność wyjmuje laleczkę i opowiada jej o swoim jednym zmartwieniu.

Kiedy śpi, laleczka porywa owe zmartwienie. Gwatemalczycy nie są

jedynymi, którzy korzystają z odrobiny magii, by poradzić sobie ze swoimi

lękami; starożytni Grecy pocierali kamienie wielkości kciuka, co było

sposobem na złagodzenie napięcia.

Nasi przodkowie używali do magii tego, co mieli pod ręką, i my możemy

zrobić tak samo. Po prostu włóż do małego woreczka ze ściąganymi uszami

żołędzie – opowiedz każdemu, jak laleczce od smuteczków, po jednym

zmartwieniu. Jeśli jakiś żołądź zniknie, pomyśl, że poszedł załatwić dla ciebie

daną sprawę.

LAMPIONY Z JESIENNYMI LIŚĆMI

Świetne dla początkujących rzemieślników. Lampiony ze słoików na

przetwory zapewniają ochronę przed wiatrem, dekorację, a kiedy wypalą się

świeczki – pojemniczki na przechowanie świeczek!

Potrzebne będą:

słoik na przetwory,

klej rzemieślniczy,

suszone i sprasowane jesienne liście,

pędzelek.

Włóż liście między strony książki na kilka dni przed ich wykorzystaniem

w tym projekcie. Wnętrze słoika wysmaruj klejem. Delikatnie dociśnij do

niego liście tą stroną, którą chcesz, aby było widać je z zewnątrz. Biały klej

po wyschnięciu zrobi się przezroczysty, więc od zewnątrz słoika widoczny

będzie rzeczywisty kolor liści. Do ich wygładzenia na szkle możesz użyć

pałeczek.

Odstaw słoik do wyschnięcia kleju na około dwie godziny. Następnie

wsadź do środka tealight lub inną małą świeczkę. Pamiętaj, aby zwracać

uwagę na płomień w słoiku: liście mogą się zapalić, a szkło bardzo nagrzać!

PATYCZKOWE LUDZIKI

Pamiętasz patyczkowego ludzika? Proste kreski tworzyły części ciała, a kółko

na górze stanowiło głowę. Jeśli miałaś fantazję, dorysowywałeś kapelusz.

Teraz możesz zrobić takiego ludzika z prawdziwych patyczków! Całe ich

mnóstwo znajdziesz na ziemi podczas zbierania jesiennych liści do innych

prac – jest to wygodna alternatywa w porównaniu z umiejętnościami

potrzebnymi do wykonania kukły ze słomy.

Potrzebne będą:

5 patyczków o długości nie większej niż 15 cm;

można dodać liście, żołędzie lub płatki kwiatów;

klej (w pistolecie; dobry będzie także standardowy klej rzemieślniczy);

gazeta.

Zbierz do zrobienia patyczkowego ludzika gałązki, liście, korę oraz

innych naturalne materiały, które spadły na ziemię.

Na płaskiej powierzchni rozłóż gazetę. Połóż na niej jeden patyk. Kilka

centymetrów od siebie po lekkim skosie ułóż kolejne cztery patyki, które

będą przedstawiać ręce i nogi. Patyczki przyklej do gazety. Na górze

pierwszego dodaj liście i przyklej je, a także kwiaty, żołędzie i pozostałe

rzeczy. Możesz doczepić tzw. googly eyes („latające oczy”) lub użyć markera

do narysowania buzi. Ludzik może posłużyć jako magiczna laleczka, a nawet

miniaturowa kukiełka przedstawiająca czyjąś podobiznę. Dbaj o niego.

WIENIEC Z PRAWDZIWYCH LIŚCI

Tradycja ozdabiania wieńcami sięga aż do starożytnych Etrusków. W Etrurii

władcy zakładali je na głowy jak korony. Starożytni Grecy nosili je, aby

wskazać swój zawód i pozycję społeczną. Wykonywali również wieniec

utkany z płodów rolnych, a następnie wieszali go na drzwiach, gdzie zostawał

aż do przyszłego roku. Wieńce jawiły się także jako korona lub oznaka

zakończonych zbiorów podczas domowego świętowania zbiorów, więc chyba

pasowałoby zrobić podobny i powiesić go na swoich drzwiach! Taki wieniec

robi się z ususzonych jesiennych liści. Jest lżejszy niż tradycyjne warianty;

dlatego kiedy go powiesisz na drzwiach, być może trzeba będzie zastosować

wyjątkowo mocną taśmę dwustronną, aby dobrze się trzymał.

Potrzebne będą:

około 50 jesiennych liści;

duże naczynie – dobra będzie kwadratowa foremka do pieczenia ciasta;

rondelek, który zmieści się wewnątrz większego naczynia;

¼ szklanki gliceryny (pomaga zakonserwować liście);

½ szklanki wody;

klej lub igła, nożyczki i nici;

łyżka.

W większym naczyniu wymieszaj za pomocą łyżki wodę z gliceryną. Do

roztworu dodaj liście. Połóż na nie mniejsze naczynie. Pozostaw liście

w roztworze przez trzy dni. Na trzeci dzień wyjmij liście z roztworu.

Delikatnie osusz je szmatką lub ręcznikiem papierowym. Liście można

zostawić do wyschnięcia na dodatkowy dzień lub dwa. Sklej lub przyszyj je

nićmi, tworząc kształt okręgu. Zanim powiesisz wieniec, odłóż go do

przeschnięcia. Można go zostawić na kolejny rok, przechowując w pudełku

z arkuszami woskowanego papieru.

DZIENNIK WDZIĘCZNOŚCI

Mabon to okres celebrowania posiadania tego, co potrzebne, i mocno

wpasowuje się w Święto Dziękczynienia obchodzone w niektórych krajach.

Właśnie dlatego jest doskonałą porą roku na rozpoczęcie prowadzenia

dziennika wdzięczności. Raz dziennie zapisz w specjalnym zeszycie to, za co

jesteś wdzięczna. W niektóre dni będziesz wdzięczna za więcej niż jedną

rzecz. W inne będziesz musiała się wysilić, aby wymyślić chociaż jedną.

Zapisuj coś codziennie. Można także ozdabiać strony, rysować na nich różne

esy-floresy lub dodawać zdjęcia, opowiadania i anegdoty o rzeczach, za które

jesteś wdzięczna. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wspomnieć o czymś, za co

czujesz wdzięczność, więcej niż jeden raz.

Wszystko, czego tak naprawdę potrzebujesz, to zeszyt i długopis. Możesz

użyć także innych odpowiadających ci rzeczy.

DEKORACJE NA ŚWIĘTO MABON

Dekorowanie jest sposobem na to, aby dostroić się do upływu pór roku, czy to

przez zmianę koloru świec na ołtarzu, czy też ozdobienie domu kolorami

jesieni. Sklepy są pełne asortymentu do sezonowych dekoracji: kupowanie

tego, co potrzebujesz do ozdobienia domu, może sprawić ci przyjemność.

Jednakże jeśli chcesz sprawić, aby ta tradycja była rzeczywiście ekspresywna,

to dzięki samodzielnemu wykonaniu sezonowych dekoracji sabat i dom

nabiorą o wiele bardziej indywidualnego charakteru. Prace ręczne są

szczególnie uwielbiane przez dzieci; to dobry sposób na zaangażowanie ich

w duchowe tradycje, które pozwolą im zrozumieć domowe rytuały

w praktyce.

Dekoracje na święto Mabon powinny odzwierciedlać główny nurt

jesiennych ozdób. Typowymi kolorami są zazwyczaj czerwień, żółć,

pomarańcz, zgaszona zieleń i brąz. Dominującymi motywami będą liście

i drzewa, a także pszenica, kukurydza, żyto i nasiona. Wszystkie naturalne

składniki, które jesienią spadają na ziemię, stanowią wspaniałe ozdoby na

święto Mabon. Niektóre osoby lubią w tym czasie korzystać z motywów

kornukopii [14]ze względu na jej związek z Mabon, a także dlatego, że uważa

się, iż swoim kształtem przyciąga ona urodzaj.

Inni ludzie wolą samodzielnie wykonać dekoracje, a ci bardziej

uzdolnieni manualnie nawet własnoręcznie stworzyć funkcjonalne

przedmioty do swoich praktyk. Zrobienie magicznych narzędzi jest godne

pochwały, ale nie jest wymagane. Dużo pomysłów dotyczących prac

ręcznych związanych z Mabon i jesienią możesz znaleźć w internecie.

W przypadku sabatów świętujących żniwa jedzenie stanowi podstawową

funkcję rytualną. Poganie nie tylko dziękują za płody ziemi, ale także składają

podziękowania bogom za ujawnienie ludziom tajemnic rolnictwa, aby mogli

w ten sposób przygotować się do zimy i przetrwać w najtrudniejszych

warunkach, jakie przyroda może zafundować.